Έντονη η αντίδραση των κατοίκων της Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα για το γκρέμισμα της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου… (ΒΙΝΤΕΟ)

  Η κατεδάφιση μιας εκκλησίας αποτελεί σε κάθε περίπτωση βάναυση πρόκληση στο θρησκευτικό αίσθημα των πιστών και όπως συμβαίνει σήμερα στην Τ.Κ. του Δήμου Αμυνταίου, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην ήρεμη ζωή των κατοίκων.
  

  Μαζική ήταν η συμμετοχή και έντονη η αντίδραση των κατοίκων και των φορέων του οικισμού στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Κ. Μπούκτση και είχε ως σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και το συντονισμό των δράσεων διαμαρτυρίας για το «εκ του πονηρού» -όπως καταγγέλθηκε- γκρέμισμα του εξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου, που σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Αμυνταίου, Κ. Θεοδωρίδη (στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο), η εντολή κατεδάφισης δόθηκε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο.

  Στην συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ. Αμυνταίου, Ι. Ιωσηφίδης και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καταγγέλθηκαν επίσης από τους παρευρισκόμενους οι ανάρμοστες συμπεριφορές των μοναζόντων στην Ιερά Μονή και αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.   

  Για τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, ο Αη-Γιώργης, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της προαιώνιας θρησκευτικής τους πίστης, καθώς το εξωκλήσι προς τιμήν Του κτίστηκε με προσωπική εργασία και δωρεές των κατοίκων στα μέσα του 18ου αιώνα, ανακαινίστηκε το 1910 και κάθε χρονιά πραγματοποιούνταν ιερά πανήγυρης προς τιμήν του Αγίου.

  Τα τελευταία χρόνια, μετά την ίδρυση της Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος & Ευβούλης, το εξωκλήσι εμπεριέχονταν στον φυλασσόμενο χώρο της μονής, με αποτέλεσμα να ατονήσει τόσο η επισκεψιμότητα, όσο και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούντα κατά το παρελθόν.

Όσα η ιστορία θυμάται…

  Το 1971, με πρωτοβουλία του Καντιώτη κατεδαφίστηκε ο μητροπολιτικός ναός της Φλώρινας, ο Άγιος Παντελεήμονας, κτίσμα του 1890 και θεμελιώθηκε νέος, παρουσία του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

  Το 1972 με τη χρήση ερπυστριοφόρων, που είχαν θέσει στη διάθεσή του οι κρατικές αρχές, ισοπεδώθηκε η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο, καθώς  και άλλες εκκλησίες του νομού Φλώρινας (Άγ. Νικόλαος στο Πλατύ Πρεσπών, Άγ. Αθανάσιος στην Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή στην Οξιά)...
ΠΗΓΗ:eperiskopio

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Όταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι, οι Αφρικανοί είχαν τη γη και οι ιεραπόστολοι κρατούσαν τη Βίβλο. Μας έμαθαν να προσευχόμαστε με τα μάτια κλειστά. Όταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη κι εμείς κρατούσαμε τη Βίβλο.

    Γιόμο Κενυάτα, 1893-1978, Κενυάτης ηγέτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές της (27.000 στρέμματα) αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000, συνεπώς δεν μπορούν να οικοδομηθούν· δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση. Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβασθεί στη Μονή Βατοπεδίου στις 25 Ιουνίου 2003 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Pοδόπης από την Κτηματική Εταιρεία Ξάνθης. Η κυριότητα των εκτάσεων αυτών αμφισβητούταν στα δικαστήρια μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, καθώς η Μονή υποστήριζε με βάση χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου[2] ότι η έκταση της ανήκει από το 1080. Πριν να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας υπέγραψε απόφαση με την οποία ενέκρινε την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη, αποδεχόμενος γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος και του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.[3]

    https://el.wikipedia.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόμιζα ότι μόνο οι φανατικοί τζιχατιστες γκρέμιζαν Ναούς και Εκκλησιές ,το να ακούω ότι χριστιανοί και μάλιστα ιερείς και μοναχές κατεδαφίζουν Ναούς πραγματικά πέφτω από τα σύννεφα .Όμως να με συμπαθάτε αγαπητοί Αγιότες αλλά βοηθήσατε και εσείς στο γκρέμισμα του ξωκλησιού Του Αγ.Γεωργιου με την εγκατάλειψη του .Είδα το βίντεο, και όλοι μιλούσατε για το παρελθόν όλοι θυμόσασταν το πανηγύρι που γινόταν ΚΑΠΟΤΕ, τις λειτουργίες που γινόταν ΚΑΠΟΤΕ ,στο παρών όμως ?στο σήμερα κάνατε κάτι εκεί ?Ποιος άραγε θα τολμούσε να γκρεμίσει μια εκκλησία στην οποία γίνονται λειτουργίες? .Το ξωκλήσι του Αγ.Γεωργιου κατεδαφίστηκε για να ξαναχτιστεί και να χτιστεί από σας ,που πρώτη το εγκαταλείψατε και να του προσδώσετε την αξία που του αρμόζει .
    Εξέφρασα την γνώμη μου με απόλυτο σεβασμό στο πρόβλημα σας .Εύχομαι να βρεθεί λύση και ξαναχτιστεί το Ξωκλήσι.

    Φίλιους χαιρετισμούς από το Σκλήθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τελευταία χρόνια, μετά την ίδρυση της Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος & Ευβούλης, το εξωκλήσι εμπεριέχονταν στον φυλασσόμενο χώρο της μονής, με αποτέλεσμα να ατονήσει τόσο η επισκεψιμότητα, όσο και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούντα κατά το παρελθόν.

      Διαγραφή
    2. Να μην αφήσουμε να γινει η λιμνη Βεγοριτιδα, λίμνη Βιστωνίδα.

      Διαγραφή
  4. Η ιερά μονή αγίων Παντελεήμονος και Ευβούλης Αμυνταίου ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο το 2004 (Π.Δ. 92/2004. ΦΕΚ 69/Α/2004). Είναι χτισμένη δίπλα στο χωριό άγιος Παντελεήμων, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών και απέχει από το Αμύνταιο 10 λεπτά και από την Πτολεμαΐδα 20. Σύμφωνα με την παράδοση στην παραλία του χωριού άγιος Παντελεήμων βρισκόταν παλαιό Μοναστήρι με Εκκλησία και κελιά που ετιμάτο στον άγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα. Η αύξηση όμος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδος έγινε αιτία να καταποντιστεί η Μονή.

    Το σημερινό Μοναστήρι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί συνέχεια της παλιάς ιεράς Μονής παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένο σε διαφορετική τοποθεσία από την παλαιά.

    Σήμερα η Μονή λειτουργεί ως κοινόβιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ

    ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ & ΕΥΒΟΥΛΗΣ (μητέρας Αγίου Παντελεήμονος)
    Εις τα νότια του νομού Φλωρίνης και σε μικρή απόσταση από την κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος, η Ιερά Μονή ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ & ΕΥΒΟΥΛΗΣ, αποτελεί ανασύσταση της ιστορικής Μονής Αγ. Παντελεήμονος, της ομωνύμου κοινότητος Δήμου Αμυνταίου.

    Ως προβάλλει μακρόθεν εν μέσω του θαλερού πευκώνος, με τα υψίκορμα κυπαρίσσια ν' ανατείνωνται εις τους ουρανούς, ως δεητικά σύμβολα άλλου κόσμου, δημιουργεί θεσπέσια εντύπωση εις τον προσκυνητή και τον προσκαλεί να συμμετέσχει εις την λατρευτικήν ζωήν των μοναχών.

    Δια να φθάσει κανείς εις αυτήν, μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο Αμυνταίου - Αγ' Παντελεήμονος και εις την τελευταία στροφή για το χωριό, θα στρίψει αριστερά κάτω απο την γέφυρα του τρένου και θα μπει σε έναν χωματόδρομο. Είναι ο ίδιος δρόμος με τον αρχαιολογικό χώρο του χωριού.

    Ή θέα της λίμνης των Πετρών, φέρει τον νουν άλλοτε εις του προσκαίρου βίου τας μεταβολάς από γαλήνην εις τρικυμίαν και άλλοτε εις την απεραντοσύνην της Θείας αγάπης.

    Ό συνδυασμός αυτός, προκαλεί στον προσκυνητή εις δοξολογίαν του Δημιουργού Θεού.



    Η Μονή, ανήκει εκκλησιαστικώς εις την Μητρόπολιν, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.
    Εις τον χώρο της Μονής, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο εις τον Άγιο Γεώργιο, το οποίον χρονολογείται περί τα μέσα του 18ου αι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι....."κάνετε μεγάλο λάθος άνθρωποι του Θεού...Το εκκλησάκι υπήρχε πριν το μοναστήρι κ με βάση αυτό ήρθε η "γέροντισσα"κ ήθελε μια μικρή έκταση η οποία έχει φτάσει τώρα κ εγώ δεν ξέρω πόσα στρέμματα...Ας μην λέμε αλλά ψέματα φτάνει πια!!!

      Διαγραφή
  6. "Σύμφωνα με την παράδοση στην παραλία του χωριού άγιος Παντελεήμων βρισκόταν παλαιό Μοναστήρι με Εκκλησία και κελιά που ετιμάτο στον άγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα."
    Tα χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων ποτε θα τα βγαλουμε για να διεκδικήσουμε καμια χιλιαδα στρεμματα απο τις εκτασεις της λιμνης;;;;;;;

    "Η αύξηση όμος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδος έγινε αιτία να καταποντιστεί η Μονή."
    για αυτο εχει παει ο Μπιρος 15 φορες στην αθηνα. Αντε να την αδειαζουμε μπας και το βρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν ακούς ότι γκρεμίζονται εκκλησίες, το μόνο που μπορείς να αισθανθείς είναι ΑΗΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως για ακόμα μια φορά αποδεικνύουν πως όλα γίνονται για Έναν κ μοναδικό λόγο...το χρήμα κ δυστυχώς με αυτή τους την κίνηση απομάκρυναν όλο κ περισσότερο τον κόσμο από την εκκλησία!Λυπάμαι πραγματικά γιατί μπορούσαν να το χειριστουν πολύ διαφορετικά το όλο αυτό θέμα κ να μην έφταναν τα πράγματα εδώ που έφτασαν....ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ θα υπόστουν τις συνέπειες κ όπου βγάλει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .