Ανακοίνωση της Ι.Μ. Φλώρινας για τα γεγονότα που συνέβησαν στη Ι.Μονὴ Ἁγίου Παντελεήμονος καὶ Εὐβούλης

 Ἐξ ἀφορμῆς τῶν λυπηροτάτων γεγονότων, τὰ ὁποῖα συνέβησαν εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Ἁγίου Παντελεήμονος καὶ Ἁγίας Εὐβούλης ἡ Ἱερὰ Μητρόπολίς μας ἀνακοινώνει σχετικῶς τὰ ἑξῆς.


1.Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολίς μας ἵδρυσε καὶ ἀνήγειρε τὴν Γυναικεία Κοινοβιακὴ Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίου Παντελεήμονος καὶ Ἁγίας Εὐβούλης τοῦ Δήμου Ἀμυνταίου ἐπὶ ἐκκλησιαστικοῦ οἰκοπέδου.
2. Ἡ τοπικὴ παράδοσι ἀναφέρει, ὅτι εἰς τὴν ἐν λόγῳ περιοχὴν ὑπῆρχε κατὰ τὸ παρελθὸν Ἱερὰ Μονή, ἡ ὁποία κατεστράφη, καὶ διὰ τοῦτο ἀποφασίσαμε τὴν ἀναβίωσίν της.
3. Ἡ Ἱ.Μονὴ ἔχει νομικὴν ὑπόστασιν Δημοσίου Δικαίου ἐκδοθέντος τοῦ ὑπ’ Ἀριθμ. 92 ΠΔ δημοσιευθέντος εἰς τὸ  ΦΕΚ 69 Α’/3.3.2004 καὶ μὲ τὴν Σ.Π. 147η ΙΑ’ Συνεδρίας τῆς 14.11.2003 Ἀποφάσεως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.
4. Εἰς τὸν χῶρον τῆς ἱδρυθείσης Ἱ.Μονῆς προϋπῆρχον παλαιότερα κτίσματα ὁ ναϊσκος τοῦ ἁγίου Γεωργίου κτισθεὶς τὸ ἔτος 1989 ἐπὶ τῶν ἡμερῶν τοῦ ἐφημερίου π.Εὐαγγέλου Τσιναρίδη, τὸν ὁποῖο ἐγκαινιάσαμε τὴν 1.10.2006. Δυτικῶς καὶ συνημμένα μὲ αὐτὸν τὸν ναΐσκο ὑπῆρχε καὶ τὸ ἐπίμαχο ἐκκλησίδιο-προσκυνητάριον τοῦ ἁγίου Γεωργίου ἐπ’ ὀνόματι τῶν: Ἁγίου Γεωργίου, Ἁγίου Παντελεήμονος καὶ τῆς μητρὸς αὐτοῦ Ἁγίας Εὐβούλης. Τοῦτο δὲν εἶχε οὐδεμίαν καλλιτεχνικὴν ἢ ἄλλην τινα ἀξίαν. Ἀμφότερα τὰ ἐκκλησίδια ἦσαν κτισμένα μὲ σαθρὰ ὑλικὰ καὶ χωματολάσπη ὡς συνδετικὸ στοιχεῖο τῶν ἀκανόνιστων λίθων.
Ὁ ἐγκαινιασθεὶς ναΐσκος πρὸς καλλωπισμόν του περιετειχίσθη διὰ λίθων χωρὶς νὰ θιγῆ διόλου παρὰ μόνον τὸ συνημμένο προσκυνητάριον τοῦ Ἁγίου Γεωργίου.
Ὁ Τεχνικὸς φάκελλος τῆς περιτειχίσεως τοῦ κτίσματος μὲ ὅλα τὰ συναφῆ ὑπεβλήθη ὑπὸ τῆς Μηχανικοῦ κυρίας Σοφίας Ε. Κλαπαδώρα πρὸς νομιμοποίησιν τοῦ τε Ναοῦ καὶ τῆς περιτειχίσεώς του ὡς αὐθαιρέτων εἰς τὸ Ὑπουργεῖον Περιβάλλοντος Ἐνέργειας καὶ Κλιματικῆς Ἀλλαγῆς βάσει τοῦ Ν 4178/2013 τὴν 12.11.2015.-

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Ένα πράγμα έχω να πω....ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΦΕΛΕΙΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ο σεβασμιότατος π. Αυγουστίνος Καντιώτης δεν υπάρχει
      Σίγουρα αν βλέπει από ψηλά τα εγκλήματα που γίνονται στο όνομα της εξέλιξης θα τρίζουν τα άγια κόκκαλα του.

      Διαγραφή
    2. Ο Καντιωτης ηταν μανιωδης κατεδαφιστης εκκλησιων της περιοχης που ειχαν αξια σαν λαικα μοναδικα δημιουργηματα μιας νοοτροπιας..Δεν τα ξερεις καλα 10.45

      Διαγραφή
    3. Ο Καντιώτης γκρέμισε καταπληκτικές εκκλησίες με πρώτη και καλύτερη την Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο. Στον Άγιο Παντελεήμονα γκρέμισε την Αγία Παρασκευή (κοιμητηριακό ναό). Τις γκρέμιζε για "εθνικούς" λόγους. Διαφωνώ τελείως αλλά αυτά γίνονταν επί χούντας που δεν τολμούσε κανείς να μιλήσει.
      Ο τωρινός τις γκρεμίζει για τα λεφτά.
      Αυτό δείχνει και το πνευματικό του ανάστημα (μπορεί να μην χώνευα τον Καντιώτη για τις ακρότητες του αλλά το πνευματικό ανάστημα του Θεόκλητου δεν φτάνει ούτε μέχρι τους αστραγάλους του προκατόχου του).

      Διαγραφή
    4. 11;28 αν δαγκάσεις την γλώσσα σου θα δηλητηριασθείς. Γιατί τόση εμπάθεια;;; Τα λεγόμενα σου ανάξια σχολιασμού.

      Διαγραφή
  2. Στις 12-11-2015!!!! φυσικά γκρεμίσατε την εκκλησία μας και μετά πάτε να καλύψατε τις μοναχές …όλο αυτό εμένα γιατί μου θυμίζει τους φαρισαίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί μας λέει ότι υπήρχε Εκκλησία από το 1989 και δεν μας λέει από πότε ήταν κτισμένο το εκκλησίδιο;
    Αφού δεν είχε καμιά αξία γιατί ξεσηκώθηκε το χωριό;
    Δεν λέει ψέματα αλλά με πολύ προσοχή δεν λέει την αλήθεια. Αυτή η συμπεριφορά είναι ντροπή για ιεράρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρε το μαγαζι σου, και την Εφραιμία Escobar, φυγετε μακρια και μην ξαναπατησετε στο χωριο. Ο κοσμος σας σιχάθηκε , ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
    Αη γιώργηδες με σελιδες στα facebook
    Online εξομολογησεις
    interactive αναμα κεριων
    Και εισοδο μονο με πιστωτικη καρτα και ραντεβου να μας λειπουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουτε μοναστήρι υπηρξε ποτέ στο χωριο ουτε εκκλησακι αγιου Γεωργιου,Παντελεήμονος και Ευβουλης.Ειχαμε το εξωκκλησι του Αι Γιωργη και εσεις πηγατε φτιαξατε εκει το μοναστηρι με αλλο ονομα γιατι δεν γινοτανε αλλιως και λετε ψεματα στον κοσμο για προιστορικα μοναστηρια και για την συνεχιση αυτων για να βουλωσετε τα στοματα του κοσμου.Ζητατε κι αλλες εκτασεις για να παρετε προγραμματα εσπα και να μεγαλωσετε την επιχείρηση σας με αιθουσες δεξιωσεων και βιοτεχνίες κεριων και θυμιαματων. Αυτη ειναι η αληθεια! Στην επιχειρηση ξεχασα να αναφερθω και στον μετοχο που ειναι και ο σπιουνος του χωριου και ξερουμε ολοι ποιος ειναι.Πολυ καλη μπιζνα.....! Σας σιχαθηκαμε ολοι.Φτανει πια!Δεν μπορουμε να αντεξουμε τοση χριστιανοσυνη μας πεφτει βαριά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα ρε θεοκλητε μας κοροιδευεις; Σε ρωτησαμε να μας πεις τα περι νομικης υποστασης του ναου ή της μονης; Ή
    Μηπως σε ρωτησαμε για τα υλικα απο τα οποια ηταν χτισμενο το εκκλησακι το οποιο αναιτια και προφανως δολιως κατεδαφιστηκε με εντολη σου; Το προβλημα ειναι ξεκαθαρα η προσβολη της ιστορικης μνημης και της θρησκευτικης συνειδησης ενος ολοκληρου χωριου! Αν ειναι δυνατον δεν πειθεις κανεναν με αυτην την τυπικη ανακοινωση και με τα νοηματα που εμμεσως προσπαθεις να περασεις μεσω των νομικων μα παρ´ολα αυτα αστοχων στην ουσια του θεματος επιχειρηματων. Ή τοποθετησου ουσιαστικα ή τηρησε απολυτη σιωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μας λέει για τη νομική μορφή για να μας φοβερίσει. Δηλαδή μην τα βάζετε με το δημόσιο και την εκκλησία! ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ!
      Το εκκλησάκι δεν ήταν φτιαγμένο από σαθρά υλικά. ¨Ηταν από πέτρα (τα πιο γερά κτίσματα πριν βγει το τσιμέντο ήταν πέτρινα). ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ!
      Το μοναστήρι δεν είχε οικοδομική άδεια. Έτρεξαν να βγάλουν με τον νόμο για τα αυθαίρετα. ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ όπως πολλοί από μας.

      Διαγραφή
  7. Γκρέμισαν εκκλησίες ολόκληρες οι χριστιανοί,στο εκκλησάκι θα κολωσουν; Θεός τους είναι το χρημα ! Έξω από το χωριό.Ουτε μοναστήρι ούτε νέο εκκλησάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς που κόπτεστε για το εκκλησάκι πάτε εκκλησία μόνο τις μεγάλες γιορτές μπορεί και καθόλου...Άλλα αν δεν γκρεμιζόταν το εκκλησάκι κάποια στιγμή θα πηγαίνατε να ανάβατε ένα κερί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεμα της πιστης ειναι προσωπικο. Για το αν και το ποτε θα παει καποιος να αναψει ενα κερι δεν θα σου δωσει λογαριασμο. Σωσε την δικη σου ψυχη και ασε την ειρωνια.

      Διαγραφή
    2. Χασατε το δασος και κλαίτε για το δέντρ.

      Διαγραφή
  9. ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, ΝΤΡΟΠΗ! ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ,ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια...και γράφει με αυτά και στα blogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το γκρεμισαν λες και ήταν κοτετσι, ουτε λογος για μεταφορα, αναστηλωση, τιποτα.
    Ας υποθεσουμε ότι στο γκρεμισμα δεν τον βριζανε κιόλας.
    Απορω πως τους ανεχεται ο κοσμος ακομα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τόσοι αφορισμοί, τόση υποκρησία, στο χωριόμας γκρέμισε το εκλησάκι της παναγίας και εκείνο ήταν πολύ παλιό, και κατα την αποψή μου καλώς γκρέμισε γιατί αυτο εξυπηρεούσε την επέκταση της επιχείρησης τσιμέντων, στην θέση του κτίστηκε άλλο μεγαλήτερο τότε κανείς υπερευαίσθητος χωριανός δεν έφερε αντίρηση γιατί βλέπετε τότε υπήρχε η ισχυρή οικογένεια της επιχείρησης τσιμέντων, στην συνέχεια γkρέμισε η εκκλησία της αγίας παρασκευης και πάλι κανείς δεν αντέδρασε που ήταν τότε όλοι αυτοί οι παλικαράδες που καθυβρίζουν σήμερα τους πάντες?Αδυνατώ να καταλάβω αυτή την γενικευμένη αντίδραση για το εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου προσωπικά,μου ήταν αδιάφορο αν γινόταν μοναστήρι στο χωριόμας, μα τώρα έγινε και αυτό είτε το θέλουμε είτε 'οχι δήμιουργεί μια ιδιέτερη υπεραξία για το χωριόμας και αυτό θα το δούμε σε βαθος χρόνου. ώς ανφορά της καλόγριες νομίζω πως υπήρξαμε πολλή άδικοι μπορεί να υπήρξαν λάθος χειρισμοί αλλά εγώ θέλω να σταθώ στην πρόθεση γιατί απο της 2-3 φορές έχω πάει βλέπω προσφορά κια πολλή δουλειά ΥΓ και όλλα αυτά που γράφονται για τον θεόκλητο δεν μας τιμάνε. ΥΓ 2 συγνώμη για την ανωνυμία μα φοβάμαι την πυρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .