Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την Λίμνη Βεγορίτιδα, που θα ικανοποιήσει και τους πολίτες που αγαπούν την λίμνη, αλλά και τους αγρότες.

Η επικαιρότητα των προηγούμενων εβδομάδων δεν επέτρεψε στην κοινωνία μας την ενασχόληση με τα τοπικά της προβλήματα. Κρίνουμε λοιπόν ότι τώρα είναι η ώρα για να ασχοληθούμε ξανά με αυτό το πρόβλημα.
Αρχικά θα περιγράψουμε (και θα κρίνουμε) την ισχύουσα κατάσταση, ενώ στο τέλος θα παρουσιάσουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις της πληττόμενης μερίδας των αγροτών, και που θα ικανοποιεί τόσο τις ανθρωπιστικές ανάγκες, την λίμνη καθώς και το περί δικαίου αίσθημα.
Τους τελευταίους μήνες, η άνοδος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας, έφερε εκτός από νερό και προβλήματα στον κάμπο της περιοχής. Η λίμνη άρχισε να διεκδικεί πίσω, μέρος από τα χωράφια που δάνεισε τα προηγούμενα χρόνια. Για προφανείς λόγους αυτό δεν είναι αρεστό σε μερίδα των συμπολιτών μας, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για την διενέργεια εργασιών μεταφοράς νερού από την λίμνη στην θάλασσα.
Η εντυπωσιακή άνοδος της στάθμης της λίμνης είναι δυστυχώς μονάχα παροδική. Τα τελευταία 40 χρόνια η λίμνη είχε χάσει περί τα 40 μέτρα ύψος, τα οποία αναλογούν στο 60% του όγκου των νερών της, ενώ αν πάμε πιο πριν χρονικά, τότε το ποσοστό απώλειας φτάνει άνω του 80%. Και το γεγονός ότι το πιο βροχερό εξάμηνο όλων των εποχών (κατά τους αγρότες) κατάφερε ν’ ανεβάσει την λίμνη μόνο λίγα μέτρα, δείχνει ότι το μέλλον δεν είναι ρόδινο.
Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος υποβοηθείται από την λίμνη για να αναπληρώνει τα επίπεδα του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι κοντόφθαλμο να αφήσουμε το νερό να πάει απλά χαμένο στην θάλασσα.
Το επιχείρημα ότι αφού η λίμνη Βεγορίτιδα έφτασε στο ύψος των 515,5 μέτρων πρέπει να σταματήσει με ανθρώπινη παρέμβαση, είναι παράλογο, γιατί όταν πέφτει για παράδειγμα στα 510, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να φτάσει ξανά η λίμνη στα 515,5. Αφήστε που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι πάντα η λίμνη θα φτάνει στο ύψος του 515,5. Με λίγα λόγια, ενώ δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η λίμνη δεν θα πέσει κάτω από τα 515,5 μέτρα, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεπεράσει τα 515,5! Ουσιαστικά μια μικρή μερίδα των συμπολιτών μας έχει την άποψη του «μονά-ζυγά, δικά μας».
Κάποιοι ίσως να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ τώρα τροφοδοτεί την λίμνη με νερό. Η αλήθεια είναι ότι την τροφοδοτεί με νερό, που όμως αντλεί από το ορυχείο! Δηλαδή βγάζει από την μια τσέπη και το βάζει στην άλλη! Αυτό βέβαια, είναι ένα άλλο έγκλημα, για το οποίο κανείς δεν μιλάει… Όπως επίσης κανείς δεν μιλάει για τις καταπατήσεις στην λίμνη των Πετρών.
Επίσης, από μόνη της αυτή η σκέψη για ανώτατο όριο το 515,5 είναι μια μπαρούφα όλων αυτών που θέλουν την λίμνη χαμηλά. Στο 515,5 έβαλε η ΔΕΗ τότε τους σωλήνες για να τραβάει νερό προς τον Άγρα. Ουσιαστικά, πόντισε τους σωλήνες στο βάθος των 515,5, όταν τότε η λίμνη έφτανε περί τα 540, με σκοπό να έχει μεγάλο περιθώριο άντλησης υδάτων και σε μεγάλο εύρος διακύμανσης στάθμης. Οπότε, αν θεωρήσουμε το 515,5 ως όριο, τότε θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως κατώτερο όριο για την λίμνη και όχι ως ανώτερο!
Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση για να αναφέρουμε το υψόμετρο μερικών από τα παραλίμνια χωριά γιατί λέγονται διάφορα:
Άγιος Παντελεήμονας: Κωδικός Οικισμού: 1702010201, υψόμετρο 549 μέτρα.
Βέγορα: Κωδικός Οικισμού: 1702060301, υψόμετρο 555 μέτρα.
Μανιάκι: Κωδικός Οικισμού: 1702060501, υψόμετρο 547 μέτρα.
Φαράγγι: Κωδικός Οικισμού:1702060701, υψόμετρο 551 μέτρα.
Απ’ ότι βλέπουμε λοιπόν, όλα τα χωριά είναι στα 550 μέτρα περίπου.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός από τις εκτάσεις που εδόθησαν, υπάρχουν και εκτάσεις που καταπατήθηκαν. Μετά τις τελευταίες παραχωρήσεις, συνέχισαν να υπάρχουν καταπατήσεις εδαφών από τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις.
Οι πληγέντες αγρότες καθώς και αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν την (δανεική) γή τους από την λίμνη, απαιτούν την απομάκρυνση της λίμνης. Τα συμφέροντα τους και την δουλειά τους θέλουν να υπερασπιστούν, λογικό είναι. Η υπόλοιπη όμως κοινωνία έχει και αυτή τα συμφέροντα της, τα οποία υπαγορεύονται από την ανάγκη για επιβίωση. Με μια δεύτερη σκέψη όμως, και οι αγρότες θα έπρεπε να υπερασπίζονται την λίμνη αντί να την βλέπουν ως εχθρό τους, αφού όσο λιγοστεύουν τα νερά τόσο κινδυνεύουν οι ίδιοι να καταστραφούν. Να σκεφθούν πιο μακροπρόθεσμα και όχι κοντόφθαλμα, μια και, αν όχι οι ίδιοι, τότε σίγουρα τα παιδιά τους είναι αυτά που θα δουν την γη τους ορφανεμμένη από νερό.
Τέλος, το επιχείρημα των αγροτών ότι έχουν επενδύσει σε δουλειά και χρήμα φυτεύοντας πολυετείς καλλιέργειες είναι το λιγότερο προκλητικό. Κακώς επένδυσαν σε κόπο και χρήμα σε γη που τους παραχωρήθηκε μονάχα για χρήση. Είναι ακατανόητο να επενδύεις σε κόπο και χρήμα όχι μόνο σε γη που δεν σου ανήκει αλλά και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου την πάρει πίσω η λίμνη. Ισχυρίζονται οι αγρότες ότι στα χαρτιά της παραχώρησης δεν διατυπώνεται πουθενά ότι οι καλλιέργειες πρέπει να είναι μονοετείς. Είναι αλήθεια αυτό. Η παραχώρηση έγινε από το κράτος στις κοινότητες, και δεν απαγορεύει ρητά τις πολυετείς καλλιέργειες. Είναι όμως εσαεί παραχώρηση από το κράτος στις κοινότητες. Η προσπάθεια μας να βρούμε τις παραχωρήσεις από τις κοινότητες στους αγρότες, απέβη άκαρπη αφού οι αγρότες που απευθυνθήκαμε ισχυρίστηκαν ότι δεν τις έχουν. Είχαν να μας δώσουν έγγραφο παραχώρησης από το κράτος προς τις κοινότητες, αλλά δεν είχαν έγγραφο παραχώρησης από τις κοινότητες προς τους ίδιους. Η έρευνά μας έδειξε ότι αυτή πιθανόν η παραχώρηση από τις κοινότητες προς τους πολίτες, δεν έγινε σύμφωνα με τον νόμο, και κανείς δεν έχει επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι του έχει παραχωρηθεί το χωράφι που καλλιεργεί. Μένει να το βεβαιώσουμε.
Γιατί όμως έγινε επένδυση σε πολυετείς καλλιέργειες από μερίδα συμπολιτών μας; Είναι γνωστό το κόλπο των «τετελεσμένων γεγονότων», όπου προσπαθείς να παγιώσεις μια κατάσταση, και όταν πλέον έχει παγιωθεί, να προβάλεις τα επιχειρήματα που σε βολεύουν. Τα χρόνια που προηγήθηκαν της φύτευσης δέντρων στα παραχωρηθέντα (και στα καταπατημένα βεβαίως) χωράφια, υπήρξαν συμπολίτες μας εκεί κάτω στον κάμπο που προέτρεπαν τους υπόλοιπους να φυτέψουν δέντρα, «ώστε να μην μπορούν μετά να μας τα πάρουν», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Βέβαια, σαφώς και δεν ισχύει για όλους, γιατί απ’ ότι φαίνεται, υπάρχουν και αγρότες που όταν άκουγαν 515,5 νόμιζαν ότι είναι το μέγιστο και όχι το ελάχιστο όριο της λίμνης. Αλλά ακόμα και αν τα 515,5 είναι το μέγιστο όριο, δεν είναι καθορισμένο επίσημα και τελεσίδικα. Αυτό παγίδευσε πολλούς αγρότες.
Για το δε Φαράγγι και το Μανιάκι η διανομή έγινε χωρίς καμία νομιμοποίηση! Χωρίς καμία διοικητική πράξη! Απλά αποφάσισαν οι κάτοικοι – με συναίνεση μεταξύ τους είναι η αλήθεια – και μοιράστηκαν τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις.
Η Πρόταση:
Όταν μοιράστηκαν τα χωράφια, μοιράστηκαν σε όλους τους εγγεγραμμένους πολίτες των παραλίμνιων χωριών. Εγγράφηκαν όχι μόνο σε πολίτες που δεν είχαν κάποια οικονομική ανάγκη, αλλά και σε πολίτες που έχουν άλλη δουλειά, που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι και σε πολίτες που λείπουν μετανάστες στην Γερμανία, Αυστραλία κλπ. Αυτά τα χωράφια που δόθηκαν σε ανθρώπους που απουσιάζουν ή δεν είναι αγρότες, καλλιεργούνται έναντι ανεπίσημου ενοικίου – ενοίκιο το οποίο είναι παράνομο αφού δεν δικαιούνται να νοικιάσουν κάτι που δεν τους ανήκει αλλά τους έχει παραχωρηθεί (ή σε άλλες περιπτώσεις έχουν καταπατήσει). Την πλειοψηφία λοιπόν αυτών των χωραφιών την καλλιεργούν λιγοστά άτομα από κάθε παραλίμνιο χωριό, και είναι αυτοί που κάνουν όλον αυτόν τον σαματά για τα χωράφια. Είναι αυτοί, οι οποίοι μέσα από διάφορα κόλπα όπως αυτό της ενοικίασης παραχωρημένων χωραφιών ή της καταπάτησης των αχρησιμοποίητων χωραφιών, έγιναν μεγάλοι και τρανοί διαφεντευτές του κάμπου, που ζητούν να ορίζουν την τύχη του κάμπου, της λίμνης και του μέλλοντος όλων των υπολοίπων.
Αυτό που προτείνεται λοιπόν, είναι να ξαναγίνει η διανομή των αποκαλυφθεισών εκτάσεων, με όρους μελετημένους, που θα δίνει προτεραιότητα στους ακτήμονες και αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Μέσα από τα αρχεία μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιοι όντως καλλιέργησαν τα χωράφια τους και ποιοι τα έδωσαν σε άλλους. Δεν είναι δυνατόν οι μεγαλογαιοκτήμονες να έχουν λόγο στην καινούρια μοιρασιά. Μόνο οι μικροί.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί το επιχείρημα ότι οι υπερασπιστές της λίμνης είναι ανάλγητοι και δεν κοιτάν την επιβίωση μερικών συμπολιτών τους. Οι μικροί ακτήμονες είναι συμπολίτες μας που θα πρέπει να βοηθηθούν. Δεν είναι όμως λογικό να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα τους ενός διαφεντευτή κάθε παραλίμνιου χωριού, σε βάρος των κατοίκων ολόκληρης της λεκάνης. Εξάλλου, τα νερά της Βεγορίτιδας, άμεσα ή έμμεσα υδροδοτούν μέχρι και χωράφια του Πελαργού, του Περδίκα αλλά ακόμα και πιο πέρα. Δεν δικαιούμαστε για χάριν 5 οικογενειών στα παραλίμνια χωριά να βάζουμε υποθήκη τις περιουσίες και το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Αρχοντας
Αμύνταιο

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. επιτέλους μια λογική κουβέντα για το πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν ποιος εισαι εσυ που εχεις και άποψη και κανεις και προτάσεις για την λίμνη; Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πρώτον η λίμνη δεν δάνεισε χωράφια,τα παραχώρησε το ίδιο το κράτος για χρήση και εκμετάλλευση απο τους κατοικους.
    Δεύτερον. Ειναι παράλογο να σταματήσει και ειναι λογικό να πνιγεί τις περιουσίες των αγροτών που με τοσο κόπο έχουν στήσει τα τελευται χρόνια.
    Τρίτον. Η ΔΕΗ που όπως λες αντλεί απο την μια τσέπη και τα παει στην άλλη δεν ισχύει. Εχεις την εντύπωση οτι απο τα 200 μετρα βάθος που τραβάει νερο αυτα ούτως η άλλως θα κατέληγαν στην λίμνη υπογείως; Μάλλον τα εχεις χαμένα.
    Τέταρτον. Δεν υπαρχει καμια μπαρούφα όσον αφορά το ανώτατο όριο. Υπαρχει ΦΕΚ στο οποίο συμφωνούσε τοτε και ο σύλλογος προστασίας για το ανώτατο όριο. Εξού και η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού.
    Σύμφωνο μαζι σου πως η λίμνη δεν πρεπει να θεωρείτε εχθρός των αγροτών αλλα αν ανεβοκατεβαίνει ανεξέλεγκτα τοτε υπαρχει προβλημα για όλους. Τα χωράφια το λέει η απόφαση οτι παραχωρήθηκαν για χρήση και εκμετάλλευση. Δεν υπαρχει πουθενα περιοριστικός όρος για πολυετής καλλιεργείς. Ολα τα στρέμματα που παραχωρήθηκαν στην κοινότητα Αγιου Παντελεήμονα έχουν εγγραφεί στο υποθηκοφυλακείο. Η κοινότητα του Αγιου τοτε έκανε την διανομή ανα οικογένεια και η δε κοινότητα Βεγόρων όπως έλεγε η απόφαση έκανε την διανομή σε ακτήμονες,κατοικους και παλλινοστούντες. Δεν υπήρχε κανένας δυσαρεστημένος και κανένας που να επωφελήθηκε παραπάνω. Ποιος εισαι εσυ που θα κανεις και πρόταση να ξανα μοιραστούν τα χωράφια και προτείνεις κιόλας να μην πάρουν μέρος στην διανομή οι μεγάλοι αγρότες; Στην τελική τα χωράφια παλι σε αυτός θα καταλήξουν αφού οι άλλοι δεν έχουν σκοπό να δουλέψουν απλά δικαιολογούν τους εαυτούς τους και έχουν πείσει τους πάντες πως φταίνε οι άλλοι για το χαλί τους. Λες και αυτός που κατάφερε κατι στην ζωή του το κατάφερε επειδη έκλεψε. Αλλα δεν σε κατηγορώ για αυτο γιατι αυτή η άποψη επικρατεί σε όλη την Ελλάδα,γιαυτο φτάσαμε εδω που φτάσαμε. Θα σου απαντουσα ευχαρίστως επώνυμα αλλα όπως καταλάβαινεις θελω να αποφύγω τις ύβρεις και τις συκοφαντίες όλων των υπολοίπων που θα τρέξουν να σχολιάσουν ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε βρε αρπακτικό όρνεο που έχειςνκαι άποψη. Κατασπαταλήσατε δημόσιο χρήμα, πέρνατε επιδοτήσεις και αποζημειώσεις γισ κάτι που δες σας ανήκει στην πραγματικότητα και βγάζετε και γλώσσα από πάνω; Φταίει η Κυβέρνηση που δεν σας ξεψαχνίζει να τα πάρει όλα πίσω από εσάς που τα αρπάξατε για τα καλά τόσα χρόνια και μετά να δώ τι θα κάνετε. Άντε πιά! Βαρετοί καταντήσατε. Άρπαγες έ ΑΡΠΑΓΕΣ

      Διαγραφή
    2. Εσύ ποίος είσαι ρε φίλε που απαγορεύεις στον καθένα να έχει άποψη; Ο άλλος τουλάχιστο γράφει το όνομά του.

      Διαγραφή
    3. Εδώ κάποιος με...φουστανάκι μίνι απείλησε τον Πρόεδρο Προστασίας της Βεγορίτιδας κι εσύ έχεις πρόβλημα με την άποψη του άλλου;!!

      Διαγραφή
  3. καλή και υγιής σκέψη, αλλά μην περιμένεις να την στηρίξει κάποιος από τους Φλωρινιώτες πολιτικάτζες.
    Όλοι τους πουλήθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε μεγαλε μας δουλευεις, η τελευταια νομιμη διανομη εγινε το 1979, με υψόμετρο λιμνης 523 μ. οτι βρίσκεται παρακάτω ειναι παρανομα..
    Οσο για τους ακτημονες τσιφλικαδες των 500 στρεμματων να μας λειπουν.
    Εισαι ο αντιλαλος τον τσιφλικαδων,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου στο '90 έγινε η παραχώρηση εδαφών στις κοινότητες αγιος και βεγόρα.
      Γι αυτήν μιλάει το αρθρο, καθώς και για τις καταπατήσεις.
      Στους τσιφλικάδες επιτίθεται, ζητώντας να αποκλειστούν από την μοιρασιά των αποκαλυφθεισων εκτασεων

      Διαγραφή
  5. σταματα να απαγγελεις κώστα θεοδωρίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απ οτι καταλαβαινω το άρθρο διαφωνεί με τον Θεοδωρίδη.
      Ο Θεοδωρίδης θέλει 515,5, το αρθρο απορρίπτει το 515,5
      Που ακριβώς συμφωνεί;

      Διαγραφή
  6. Αλλος ένας σωτηρας της λιμνης, την έχεις δει απο κοντα ποτε στην ζωη σου?:
    Την λιμνη δεν την ενδιαφέρει πως μοιραστηκαν τα κατεχομενα οι επιτήδειοι τσιφλικαδες.Θελει το μερος της πισω.
    ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ξαναδιαβάσεις το άρθρο, θα καταλάβεις οτι υπερασπιζεται την λίμνη, και μάλιστα ουσιαστικά μιλάει και για ανέβασμα της ακόμα παραπάνω.

      Διαγραφή
  7. Πολυ χαμηλο επιπεδο για εναν ακαδημαικο, ουτε βαλτος να ήσουνα.
    Και σαν γιατρος ουτε κουβεντα για το φυτοφαρμακο.
    αντί να πετας μπαρουφες ρωτα να δεις πως λυθηκε το προβλημα στις πρεσπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα φυτοφάρμακα είναι μεγάλο π΄ροβλημα, αλλά είναι δυστυχώς δευτερεύον αυτήν την στιγμή, γιατί δεν έχει λυθεί το θέμα των καταπατητών.
      Όταν λυθεί το θέμα αυτό, τότε θα μιλήσουμε και για τα υπόλοιπα.

      Γιατί δεν μας λες πως λύθηκε το θέμα στις πρέσπες;

      Διαγραφή
  8. Εάν η λιμνη άφηνε μόνο πέτρες πίσω της, Θα μιλούσες και τοτε?

    Πανε να το περασουνε φαινεται απο την πισω πορτα, και δοκιμαζουν να δουνε ποιος κλωτσαει πιο πολυ.
    Να διαφυλάξουμε αυτο το δωρο του θεου με καθε τροπο. Στα δυσκολα χρονια που ερχονται μονο το νερο θα μας σωσει.
    Ρωτηστε τους πολυ γερους και θα σας πούνε, αυτοι τα ζήσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tσιφλικαδες ενωμενοι ποτέ ηττημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που ειστε τωρα Χατζηγακηδες και Κοντοι και αλλοι χουβαρνταδες υπουργοι με τα εκατομυρια αποζημιωσεις σε αναξιοπαθουντες τσιφλικο-αγροτες???Πουνε τα χρονια ωραια χρονια...τωρα μονο βροχεςκαι χιονια...Και πολυ περιεργα δεν βλεπουμε γιγαντια τρακτερ να κλεινουνε την εθνικη οδο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τωρα η αγωνια πολλων που κολυμπησαν στο πελαγος επιδοτησεων-πετσινων ειναι που να κρυψουν τη μαρμιτα που τσεπωσαν δεκαδες χρονια ασυδοτης ρεμουλας...Το λιγοτερο ειναι γι αυτους τα πλυμηρισμενα χωραφια απ τη φουσκωμενη λιμνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To 515.5 υψομετρο που αποφασιστηκε για τη ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ειναι μια μεγαλη και χαριστικη υποχωρηση στις απαιτησεις των αγροτων που κατεχουν παραλιμνιες εκτασεις..Πολλοι απ αυτους θα θελαν να οργωσουν και το πυθμενα της λιμνης......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oυτε κουβεντα για φυτοφάρμακο.
    για τον σπασμένο αγωγό στον αγιο παντελεημονα
    για τους ψαραδες που ζουν απο από αυτή.
    για την χωματερή στην Άρνισσα που θυμίζει αφρικανικες καταστασεις
    για τα παιδάκια που κολυμπούν ολο το καλοκαιρι εκει μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκουσε και διάβασε πρίν γράψεις που θα πεις εσύ ούτε κουβέντα. Έγνοια σου και από όσα ξέρω έρχεται και η ώρα του δημάρχου που βγάλατε για να σας εξυπηρετεί. Όσο για τους ψαράδες είναι σε συνεργασία με τον Σύλλογο και το ξέρω προσωπικά. Για την Άρνισσα αν το ψάχνατε και λίγο έχουν στείλεο τον Δήμαρχο στον εισαγγελέα. Αφρικανικές καταστάσεις θυμίζουν μόνο τα χωράφια σας μέσα στην λίμνη που μας ανήκει. Άκουσε εσύ που το έγραψες. Είχα πεί πως δεν θα ασχοληθώ ξανά με εκλογές. Ε τώρα πραγματικά θα είμαι υποψήφιος στο σύλλογο μόνο και μόνο για να μην αφήσω υπάνθρωπους σαν και σένα να μας κάνουν ότι θέλουν. Αυτά και ξέρω ποιος είσαι και ξέρεις ποιός είμαι. "Φρούτο εποχής."

      Διαγραφή
  14. H μοιρασιά έγινε, γιατι παρανομοι τσιφλικαδες tou αγιου Παντελεημονα αρχισαν να συγκρουονται με παρανομους τσιφλικαδεςτης Βεγορας. Η πολιτική εξουσία δεν μπορούσε άλλο να κλείνει τα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ουτε κολυμπι ξερεις, ουτε τις λιμνες της εχεις δει, ούτε ψάρι απο την περιοχη
    εχεις φαει, ουτε στον καμπο ποδι πατησες.
    Στον καμπο θα δεις Τρακτερ πολυτελειας, κλιματιζομενα αγροτικα μηχανηματα, πομονες με τηλεχειριστήρια, GPS και διαφορους αλλους βιομηχανικους αυτοματισμους. " ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ"
    Οι κακομοιρηδες μικροαγροτες-ακτημονες που ποτιζουν με τον ιδρωτα τους την ελληνικη γη, θα τους βρεις μονο στα βιβλια του δημοτικού της δεκαετιας του 60 .
    Σε παρακαλουμε πολυ, σταματα να υποτιμας την νοημοσυνη του κοσμου
    Νομιζεις ο θεοδωριδης και μπτιρος, αδειασαν την λιμνη για τους ακτημονες ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η παράνομη και άστοχη επέκταση των καλλιεργειών στις παρυφές της λίμνης (ενέργεια στην οποία αντέδρασαν οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις), αύξησε την κατανάλωση νερού και άνοιξε τις ορέξεις για νέες διεκδικήσεις μέσω «συλλόγων ακτημόνων» και ατομικές καταπατήσεις.

    Ειδικά οι τελευταίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς αφορούν όλες σχεδόν τις λίμνες του Αμυνταίου. Οι καταπατητές είναι μόνιμος πονοκέφαλος, καθώς χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επιτύχουν το σκοπό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στο «χορό» έχουν μπει και οι Σύλλογοι ακτημόνων, οι οποίοι περιμένουν να τους διανεμηθούν τα εδάφη που προέκυψαν από την ακρωτηριασμένη λίμνη. Η κατάσταση έχει οξυνθεί καθώς οι καταπατητές και οι «νόμιμοι δικαιούχοι» διαγκωνίζονται να μετατρέψουν σε χωράφια το πρώην πυθμένα της λίμνης Βεγορίτιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .