Αποκαταστάθηκε η νομιμότητα στην Βεγορίτιδα

Ανακοίνωση του Προέδρου Προστασίας Λίμνης Βεγορίτιδας Νίκο Μούλα σχετικά με το κλείσιμο
 του Θυροφράγματος...


     Τίτλοι τέλους μπήκαν στην αυθαιρεσία και την παρανομία όσον αφορά την διάνοιξη του θυροφράγματος Άρνισσας με σκοπό την αποστολή του νερού χωρίς χρήση στη θάλασσα.
     Την περασμένη Τετάρτη έκλεισε το θυρόφραγμα Άρνισσας με εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας,  σε εκτέλεση της προγενέστερης απόφασης του κ. Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, κατόπιν παρέμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Προέδρων Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονα, του Δημοτικού Συμβούλου Αμυνταίου κ. Τρύφων Γεώργου και την δυναμική στήριξη που μας παρείχαν ο κ. Δακής και η κ. Ζεμπηλιάδου.
     Να σημειωθεί πως το πολύτιμο νερό που χανόταν από την Βεγορίτιδα μεταφερόταν στην θάλασσα χωρίς χρήση και παράλληλα απειλούσε με πλημμύρα τόσο τα κτήματα Άγρα, Βρυττών, Νησίου, την Έδεσσα αλλά και όλη την περιοχή του Δήμου Σκύδρας.

     Οι συντονισμένες προσπάθειες σχεδόν όλων των Φορέων – Συλλόγων της περιοχής, της Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα, Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσαν καρπούς και αποκαταστάθηκε η νομιμότητα με την εφαρμογή του Νόμου,
     Οφείλω να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό μας το μεγάλο αυτό διάστημα της προσπάθειάς μας αλλά και να τους συγχαίρω γιατί δεν υπέκυψαν στις απειλές και τους εκβιασμούς.
     Οφείλω να ευχαριστήσω τους Βουλευτές κ. Σμία Χρήστο και κ. Σέλτσα Κώστα, ειδικότερα όμως τον κ. Σηφάκη Γιάννη για την επιμονή του καθώς και για όλες τις ενέργειες που έκανε έτσι ώστε να δοθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Αξίζει να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη καθώς και την Κυβέρνηση για την αδιαλαξία που έδειξαν για την Σωτηρία της Βεγορίτιδας.
     Φίλες και Φίλοι,
Ο Αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ καθώς πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες καθορισμού της στάθμης της Λίμνης και να παραληφθεί η Ε.Π.Μ. με τις απαραίτητες αλλαγές. Πρέπει να λυθεί οριστικά το ποσοτικό, το ποιοτικό αλλά και το αναπτυξιακό ζήτημα της λίμνης.
     Η Βεγορίτιδα είναι οικοσύστημα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη γή. Είναι αδιανόητο κάποιοι να μεταχειρίζονται την λίμνη ως πιόνι σε σκακιέρα και να την διαχειρίζονται με πολιτικά κριτήρια.
     Εμείς δηλώνουμε παρόντες, ότι θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα της Βεγορίτιδας και πως όλη η ομάδα θα εργαστεί σκληρά έτσι ώστε σύντομα να έχουμε αυτό που μας αξίζει.
Την ποιοτική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.
Μούλας Νικόλαος 

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Οπως θελεις εσυ το δικο μας κακο ετσι σου ευχομαστε κ μεις το δικο σου.συνχαριτιρια κερδισατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακό μεγάλο εσάς θα σας έβρει η ιδια η φυση θα σας εκδικηθει για το κακο που της κανατε τοσα χροναι. Η φυση εκδικειται λενε. Να ντρεπεστε που εξαπλώσατε τον καρκίνο ακόμη και μέσα στα νερά που πιναμε ραντιζοντας και λιπαίνοντας ενα μέτρο από την λίμνη. Τα παιδια μας δεν τα σκέφτεστε;

      Διαγραφή
  2. Τι λες ρε ανώνυμε 12:55;
    Θα αδειάσουμε μία λίμνη για να μη χάσεις τα χωράφια που σου χάρισαν; Αντί να πεις ευχαριστώ που τα εκμεταλεύτηκες τόσα χρόνια έχεις και θράσος να απαιτείς. Αν έχεις ξοδέψει για την καλλιέργεια να ζητήσεις τα ρέστα από τους...θεσμούς ή τον..Παντοδύναμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σε αποκαταστήσουμε και εσένα κάποια στιγμή. Να εισαι σίγουρος για αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καποτε πιναμε νερο απο την λιμνη, τώρα φτάσαμε σε σημειο, να μιλαει ο δημαρχος του Αμυνταιου για Θυροφραγματα και να αποκτα το προσωπο του μια αγγελικη εκφραση λες και μιλάει για τον θεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρίσι, Γαλλία
    Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε η κίνηση της Ελβετίας να στείλει ελικόπτερα σε γαλλικό έδαφος, προκειμένου να πάρουν νερό από λίμνες για τις διψασμένες αγελάδες.

    Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε λίμνη στα βουνά Γιούρα και έπιασε τους γάλλους αξιωματούχους απροετοίμαστους.

    Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο στρατός της χώρας είχε ζητήσει άδεια από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία και όχι από τις τοπικές Αρχές.

    Το νερό ήταν απαραίτητο, προκειμένου να σώσει τις αγελάδες από την αφυδάτωση, καθώς η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με κύμα ξηρασίας.

    Όταν, πάντως, ο ελβετικός στρατός κατάλαβε ότι οι ντόπιοι δεν είχαν ιδέα για την επιχείρηση, αποφάσισαν να σταματήσουν, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.
    http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500015510

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει, όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει. Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»
    Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη,
    μουσική Μάνος Χατζιδάκις, στίχοι Ιάκωβος Καμπανέλλης

    Μπραβο σε ολους και προσοχή στον υποκοσμο του παρακράτους, ειναι πολυ επικινδυνοι και δεν θα ησυχάσουν εάν δεν αδειασει η λιμνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι να σας πω.. Ειστε απαιχτοι. Αλλα δεν μπορω να καταλαβω εσεις ρε ανωνυμοι οταν ειχαν οι αγιωτες τα χωραφια τους κ εριχναν λιπασματα κ ραντιζαν γιατι δεν μιλουσατε ?τους ειχατε ρωτησει αν σκεφτονται τα παιδια σας????????για να ακουσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι γελοιος, όταν ήρθε η λιμνη, ειδες να παν αγιωτες να ανοιγουν την σηραγγα.
      ει να απειλουν τα παιδια τους Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας.
      Ανεβηκε η λιμνη τερμα και τελεια, τερμα και ο πλουτισμός εις βαρος τον αλλων.
      Πειρατε οτι πηρατε, αντι να ευχαριστήσετε την φυση, ενταχτείτε στο οργανωμενο εγκλημα. Την πραγματικη τιμωρια της φυσης δεν τον έχετε δει ακομα ...

      Διαγραφή
  8. Πολλες φορες εστειλε ο Αγιος Παντελεημων δειγματα στο χημειο του Κράτους.
    Δειγματα σταλθηκαν και απο τον σπασμενο αγωγό.
    παράνομες χωματερές που βρίσκονται στην παραλία της λίμνης Βεγορίτιδας περιοχής Άρνισσας, πήγαν στον εισαγγελεα.
    Tόσα χρόνια ο Συλλόγος Προστασίας Βεγορίτιδας τι κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΠΑΛΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΙΡΟΥ

      Διαγραφή
    2. Να παραιτηθει.
      Οποιος ακολουθει το σκαθαρι καταλήγει στα σκατά

      Διαγραφή
    3. Ο ΑΡΝΙΣΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΒΗΞΕ ΚΑΙ ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΔΙΩΧΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΡΙΞΟΥΝ

      Διαγραφή
    4. Ακομη τον κρατανε στο συλλογο; δεν εχουν τον θεο τους μου φαινεται κι αυτοι. Κριμα γιατι τον συμπαθουσα τον νεο προεδρο

      Διαγραφή
  9. Πριν απο χρονια ρωτησα τσιφλικα στον Άγιο Παντελεημονα, οτι το Φυτοφάρμακο που σκοτώνει, καταλήγει στον υδροφορο οριζοντα και το πινουμε ολοι.
    Η απαντησει ειταν: " να πινετε εμφιαλωμενο".
    Για αυτο οταν ανεβηκε η λιμνη και τους τα πήρε, χαρηκε ολο το χωριο.
    Ας ελπιζουμε ότι to idio θα συμβει και με εσας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήνυμα προς τον κ. Δήμαρχο Αμυνταίου:

    Διψάει η αυλή του για νερό κι αυτός αλλού ποτίζει!!!
    Πιστεύω όλοι καταλαβένετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι λιμνες στην περιοχή Αμυνταιου ειναι συγκοινωνουντα δοχεια, αδιάζοντας την βεγοριτιδα στην ουσια εξαφανιζονται και οι αλλες μαζι.
    Δεν ειναι ντροπη να πεταμε το μεγαλυτερο αγαθό "μετα τον αερα" το γλυκο νερο στην θαλασσα, για χάριν της" Νεας Βεγορας", ικανοποιώντας προσωπικες φιλοδοξιες ενος ατομου ο οποίος δεν ειναι και ο φτωχοτερος στην περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο νομος φλωρινας εάν καί εχει τοσες λιμνες, αν αληθευουν τα νουμερα, 80% τον κατοικων δεν ξερει κολυμπι, υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος φόβος οτι οι λίμνες ειναι γεματες ρουφηχτρες, χορτα που σε τραβανε μεσα και άλλες σαχλαμαρες του ειδους.
    Εκει βασιζεται και η απαθεια απεναντι στο οικολογικο εγκλημα ξεκινησε το δημαρχειο Αμυνταιου. απλα ο κοσμος φοβαται το νερο, ακόμη καί το 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης έθεσε ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα οχτώ περιβαλλοντικά ζητήματα στη Βόρεια Ελλάδα,
    Η λίμνη Βεγορίτιδα
    Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
    Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όμως έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των νερών της. Η εν λόγω λίμνη έχει χάσει το 35% του αρχικού της όγκου.
    Πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ, έδειξε τη κακή οικολογική κατάσταση που βρίσκεται η λίμνη, καθώς παρατηρήθηκε υψηλή συγκέντρωση βιομάζας φυτοπλακγτού και κυανοβακτηρίων.
    Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και τοπικοί φορείς αναφέρουν ότι καταλήγουν στην εν λόγω λίμνη, αστικά λύματα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

    http://pontokomicom.blogspot.de/2009_10_01_archive.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε γόρδιο δεσμό για τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσονται οι αντιδράσεις για τις νέες εξορύξεις λιγνίτη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας,
    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα. Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, μετά τη Μεγάλη Πρέσπα, προβλέπεται να μετατραπεί σε αποδέκτη όλων των υγρών αποβλήτων που θα προκύπτουν από την εξορυκτική διαδικασία. Αυτό θα συμβεί μέσω του παρακείμενου ποταμού Σουλού. Ο βασικός υδάτινος τροφοδότης της Βεγορίτιδας θα εκτραπεί λίγα μέτρα μακριά από την πηγή του, σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων, ώστε να περνά μέσα από τον χώρο των εξορύξεων, η έκταση των οποίων θα αγγίζει τα 150.000 στρέμματα. Μετά την εκτροπή του, ο Σουλού θα δέχεται όλα τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται στο δάπεδο του ορυχείου, καθώς και το νερό που προκύπτει από το πλύσιμο των μηχανημάτων εκσκαφής και μεταφοράς του λιγνίτη, οδηγώντας τα απευθείας στη Βεγορίτιδα!
    O Γιώργος Δακής, χαρακτηρίζοντας οικολογική καταστροφή το επιχειρούμενο σχέδιο εξόρυξης. «Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να μας κατηγορήσει για σαμποτάζ στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Είμαστε υπέρ της χρήσης του λιγνίτη, αλλά όχι και της οικολογικής καταστροφής του τόπου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα έτη 2010 έως 2020 ορίστηκαν από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής Δεκαετία των Ερήμων και της Ερημοποίησης»
    Το ένα τρίτο της χερσαίας επιφάνειας της Ισπανίας έχει μετατραπεί ήδη σε ξηρή περιοχή.
    Στην Πορτογαλία έχουμε πολλές βροχές το χειμώνα και το καλοκαίρι ξηρασία.
    Πριν από λίγες δεκαετίες η νότια Πορτογαλία ήταν ακόμη και το καλοκαίρι μια περιοχή όπου τα ποταμάκια είχαν νερό όλο το χρόνο. Σήμερα, τα ποταμάκια φουσκώνουν μόνο στην περίοδο των βροχών και μετά ξεραίνονται ξανά. Το σύστημα έχει ξεφύγει εντελώς από την ισορροπία.
    http://www.tamera.org/fileadmin/PDF/WasserSymposium_gr.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η εξάτμιση του νερού σχηματίζει σύννεφα και βροχή. Αλλά τότε η βροχή συναντά μια γη που δεν μπορεί πια να απορροφήσει το νερό, επειδή τα δάση έχουν αποψιλωθεί και η φαλακρή γη υπερκαλλιεργείται. Η βλάστηση αδυνατίζει λόγω της υπερκαλλιέργειας, το χούμους ξεπλένεται. Το απροστάτευτο πια έδαφος υπερθερμαίνεται. Αλλά όταν το έδαφος έχει υψηλότερη θερμοκρασία από το νερό της βροχής δεν μπορεί να το απορροφήσει, κλείνει, σκληραίνει και το νερό κατρακυλά. Μαζεύεται σε μεγάλα ρέματα που κυλούν γρήγορα. Όπου
    υπάρχουν ακόμη επίπεδα με χούμους ή γόνιμη, εύφορη γη, την παρασύρει κι ́ αυτή. Έτσι φτάνουμε στο μοιραίο πρόβλημα της διάβρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .