Η Ελλάδα στη νέα Ευρώπη αρχών και αξιών


Η χώρα αυτή τη στιγμή σίγουρα είναι στην κρισιμότερη φάση των τελευταίων σαράντα ετών, με την κοινωνία να αγωνιά για το μέλλον της.
Οι κλειστές τράπεζες
και τα άδεια ΑΤΜ δημιουργούν μια εικόνα αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από κοινωνικής. Οι δύσκολες οικονομικά συνθήκες που επέφεραν τα μνημόνια, δημιούργησαν μεγάλη ανεργία και οικονομική ύφεση. Η Ευρώπη των αρχών και των αξιών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι φιλευρωπαϊστές πολιτικοί, τείνει να μεταβληθεί σε μια οικονομική ένωση κρατών δύο ταχυτήτων, του γερμανικού άξονα και των υπόλοιπων κρατών. Η Ελλάδα από την αρχή του μνημονίου αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τους περισσότερους εταίρους, με την παράλληλη ευθύνη της χώρας μας στη μη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν και δεν υλοποιήθηκαν. Από την άλλη όμως, παρά την, πολλές φορές σκληρή στάση των Ευρωπαίων απέναντι μας, δεν θα πρέπει  να ακούμε τις ‘’Σειρήνες΄΄ που λένε ότι ήρθε η στιγμή να βγούμε εκτός του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μια χώρα σαν την Ελλάδα που εισήλθε ως δέκατο μέλος στην τότε ΕΟΚ.
Είναι η στιγμή που αποφασίζουμε ποιόν προσανατολισμό επιλέγει η γενιά μας, οι νέοι άνθρωποι με πτυχία και μεταπτυχιακά που επέλεξαν να μη φύγουν, αλλά να ζήσουν στην πατρίδα τους υπό αυτές τις συνθήκες και να παλέψουν για καλύτερες.  Η γενιά που ΄΄κουβαλάει΄΄ τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια χώρα που οι νέες θέσεις εργασίας είναι υπό εξαφάνιση.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επιλογή, ή απόφαση που θέτει σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική και ταυτότητα της χώρας.
Δεν θα πρέπει να γκρεμίσουμε ότι είχαμε οικοδομήσει τόσα χρόνια. Σημασία έχει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που μας πόνεσαν ως λαό, αλλά όχι να γίνουμε στην κρισιμότερη στιγμή, αυτοκαταστροφικοί για τη χώρα μας και τους εαυτούς μας, επιλέγοντας τη διεθνή απομόνωση. Να επιμείνουμε κατά του διχασμού και των επιλογών για διχαστικές ρητορικές, καθώς και άλλων διαιρέσεων του ελληνικού λαού. Σαν νέοι άνθρωποι και αυτοδιοικητικοί, που προερχόμαστε σχεδόν από κάθε γεωγραφικό σημείο της χώρα, πιστεύουμε ότι η θέση της χώρας ανήκει στην Ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση προγραμμάτων όλων των δήμων της χώρας σε κρίσιμους τομείς όπως η πρόνοια, η κοινωνική πολιτική, η κατάρτιση, η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, η αγροτική οικονομία κλπ. τα οποία εξαρτώνται από την έγκριση και απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και των οποίων η συνέχιση εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ είναι αδύνατη Θεωρούμε ότι πρέπει να υπογραφεί μια συμφωνία με τους εταίρους, με την οποία  να μην συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας και ασφυκτικών μέτρων σε βάρος των ελλήνων πολιτών και βεβαίως να προωθηθούν όλες οι σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας προκειμένου η οικονομία της χώρας να πάρει μπρος και να παράξει αποτελέσματα.

Για αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, τους εταίρους και τους φίλους της χώρας μας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παραμένοντας πιστοί στις Αρχές και τις Αξίες της ενωμένης Ευρώπης που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.


Το κείμενο συνυπογράφουν 15 νέοι αυτοδιοικητικοί από όλη την Ελλάδα:
Νεκτάριος Καλαντζής, Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Παλλήνης
Δημήτρης Μιχαλέλης,  Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Πεντέλης
Ασημίνα (Μίνα) Παπαναστασίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας
Δημήτρης Κούβελας, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Θεσσαλονίκης
Θεώνη Λειβαδάρου, Οικονομολόγος,  Έπαρχος Θήρας (Σαντορίνης), Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Ανατολή Κωνσταντινίδου, Εκπαιδευτικός, Αντιδήμαρχος δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Βανέσσα Μαυροειδή, Φιλόλογος-Νομικός, Αντιδήμαρχος δήμου Μεγαρέων
Κυριακή (Σάντυ) Κλάδου,  Οικονομολόγος, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης
Καλλιόπη (Κέλλυ) Καραμάνη, Οικονομολόγος, Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου
Ειρήνη Λελέκη, Κοινωνιολόγος, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Καστελλορίζου-Μεγίστης
Ιορδάνης Μπάντης, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Αμυνταίου
Κατερίνα Κολοκοτρώνη, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ανατολικής Μάνης
Δάφνη Δεληπάλα, Πολιτική Επιστήμων, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ωραιοκάστρου

Αλεξία Γκιρτζίκη, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ξάνθης
Βένη Τσέλιου-Παναγοδήμου, Υπάλληλος ΤΕΙ, Δημοτική Σύμβουλος δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια