Οι προσπάθειες Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχου Αμυνταίου να προστατεύσουν οικονομικά συμφέροντα εντός της λίμνης Βεγορίτιδας πέφτουν μέρα με την μέρα στο κενό και εκθέτουν τους εμπνευστές τους

Ευρεία σύσκεψη Πραγματοποιήθηκε
  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας

Συμμετείχαν ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγ. Παντελεήμονα κ. Μπούκτσης Κλήμης, ο πρόεδρος του συλλόγου προστασίας της λίμνης κ. Νίκος Μούλας, ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αμυνταίου Τρύφων Γεώργου, η Κα Μέσνα από τον σύλλογο νεοSOS, πρόεδροι νεολαιίστικων συλλόγων, επαγγελματίες του Αγ. Παντελεήμονα  κ.α.
Η Βεγορίτιδα θα προστατευτεί, θα σταματήσει η αυθαίρετη αφαίμαξη νερού από την λίμνη. Το 515,50 m είναι η κατώτερη στάθμη, με μελέτη θα καθοριστεί η ανώτερη.
Οι προσπάθειες Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχου Αμυνταίου να προστατεύσουν οικονομικά συμφέροντα εντός της λίμνης πέφτουν μέρα με την μέρα στο κενό και εκθέτουν τους εμπνευστές τους
Η γκαιμπελίστικη και «φωσκολική» επίθεση στον βουλευτή κ. Σηφάκη ( επειδή αταλάντευτα υποστήριξε τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης) χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους, αποδεικνύουν τον πανικό τους γιατί χάλασαν τα σχέδια τους και τον φόβο τους για το πώς θα  αντιμετωπίσουν τον εισαγγελέα μετά από την μηνυτήρια αναφορά των συλλόγων.
Η ευρεία σύσκεψη των φορέων που προστατεύουν την λίμνη με τους εντεταλμένους συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος στο Υπουργείο την Πέμπτη 28 Μαίου 2015 ανέδειξε την ουσία των θεμάτων που σχετίζονται με την λίμνη, την αυθαιρεσία των Αντιπεριφερειαρχών και του Δημάρχου Αμυνταίου να αφαιρεθεί πολύτιμο νερό από την λίμνη χωρίς κανένα λόγο ( επικαλούμενοι τέλος Μαίου και αρχές Ιουνίου πλημμύρες που μόνο αυτοί βλέπουν), την επείγουσα ανάγκη ανάθεσης από την Πολιτεία μελέτης ανώτερης στάθμης της λίμνης ( η κατώτερη είναι στο 515,50 m που ήταν το όριο των περιοριστικών μέτρων).  Παρουσιάστηκε σε τοπογραφικό διάγραμμα η σημερινή κατάσταση από την οποία αποδεικνύεται ότι δεν κινδυνεύει καμιά νόμιμη χρήση ή δημόσιο έργο αναδεικνύοντας ανάγλυφα την αυθαιρεσία κάποιων παραγόντων την τοπικής αυτοδιοίκησης να θεωρήσουν το θέμα ζήτημα πολιτικής προστασίας ως εάν η άνοδος της στάθμης( για την οποία δεκαετίες πάλευε η τοπική κοινωνία και η πολιτεία) αποτελεί απειλή. Η αυθαιρεσία τους αυτή καταδείχτηκε στην επιστολή που παρέλαβαν τις προηγούμενες μέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ( που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτων) που τους επισήμανε την πλήρη απαγόρευση να διαχειρίζονται τον υδάτινο πόρο, να ανοίγουν ή να κλείνουν θυροφράγματα κλπ.
Αναμένονται αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας υπέρ της προστασίας της λίμνης ως πηγή ζωής και πλούτου για την Φλώρινα και την Πέλλα.
Με βάση την εξέλιξη αυτή οι γκαιμπελίστικες και «φωσκολικού» τύπου προσωπικές επιθέσεις στον Βουλευτή Σηφάκη ( πέραν του γεγονότος ότι αποδεικνύουν παντελή άγνοια των νόμων και των διαδικασιών για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις πρωτάκουστες και ανόητες απόψεις περί δήθεν σύγκρουσης συμφερόντων μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών, τραγικά γελοίες απόψεις για την διαχείριση των δικτύων κλπ ) όχι απλά δείχνουν παντελή έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας αλλά προδίδουν και τον πανικό των εμπνευστών τους. Η αποφασιστική παρέμβαση του βουλευτή ( μαζί με την τοπική κοινωνία) τους χάλασε τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την διατήρηση της λίμνης μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με την αυταπάτη ότι μπορούν να τα βάλουν με την φύση και την προαιώνια τάση της να αποκαθιστά τις αλλαγές της φυσικής της λειτουργίας.

Οι σύλλογοι και ο Δήμος Έδεσσας που συμμετείχαν στην σύσκεψη επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την προστασία της λίμνης και την βελτίωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της.      

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. Να δουμε "ατου" τι θα βγαλει το παρακρατος απο το μανικι του μετα τα νεα γεγονοτα.
    Πάντως αν κρινουμε απο την πολύκροτη υπόθεση Παρλανη, θα είναι κάτι πολύ θεαματικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον δεν σας χάλασε καθόλου που δεν σας δέχτηκε ο υπουργός. Δεύτερον ο πρόεδρος του συλλόγου προστασίας εχει παραιτηθεί εδω και δυο εβδομαδας και δεν έχουν εκλέξει νέο Δ.Σ. Τρίτον μιλάτε για δήθεν πλημμυρικά φαινόμενα την στιγμή που πλημμύρισαν 1900 στρέμμα στην Άγιο και αλλα 200 περίπου στην Βεγόρα τα οποία καλώς η κακώς είχαν δοθεί απο το υπουργείο με τίτλους κυριότητας στις κοινότητες και χωρις κανένα περιορισμό για μονοετής ή πολυετής καλλιέργειες. Άρα ολοι εσείς εκει πέρα δεν πήγατε να μεταφέρετε την κατάσταση όπως ακριβώς ειναι αλλα όπως σας συμφέρει. Έχουμε καταλάβει για ποιο λόγο καίγεται τόσο ο βουλευτής Πέλλας για την λίμνη μας καθώς επίσης έχουμε καταλάβει πως οι περισσότεροι στον Άγιο αυτήν την στιγμή δεν τους απασχολεί πως θα ανεβεί η στάθμη της λιμνης αλλα πως θα πλημμυρίσει τα χωράφια της Βεγόρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι επικίνδυνος!
      Αν ο Πρόεδρος ενός Συλλόγου παραιτήθηκε ή δεν έχουν κάνει ακόμα εκλογές τι μπορεί να σημαίνει για την όλη κατάσταση με τη λίμνη;
      Τα στρέμματα δεν πλημμύρισαν! Ήταν λίμνη, για κάποια χρόνια έγιναν χωράφια και τώρα ξανάγιναν λίμνη. Ήταν της λίμνης και τα πήρε πίσω!
      Αυτά που λές για τον Άγιο ότι δεν τους απασχολεί η λίμνη αλλά πως θα πνιγούν τα χωράφια της Βεγόρας δεν στέκουν, γιατί νωρίτερα είπες ότι "πλημμύρισαν" 1900 στρέμματα του Αγίου.
      Είσαι επικίνδυνος. Μην υπερασπίσεσαι τον Μούφα για μία πολύ κακή επιλογή του. Εκτός αν είσαι από τους μεγαλοαγρότες - καταπατητές, οπότε έχεις δίκιο...

      Διαγραφή
  3. Δικαιωση για την λιμνη βεγοριτιδα Ο Μπιρος και ο Μουφας φαγανε γερη σφαλιαρα ενα μαγαλο μπραβο στον Σηφακη και στους αιρετους του Αγιου Παν/να

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόρτα έφαγαν στο υπουργείο γιατι λένε αλλα ντι άλλον. Δες την επιστολή που μιλάει για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο Σηφάκης και μη μας τα ζαλίζεται για τους ανθρώπους που προσπαθούν να προστατέψουν τη περιοχή τους, όπως ο δήμαρχος.

      Διαγραφή
    2. Ο Σηφάκης δεν εξυπηρετεί συμφέροντα. Η λίμνη δεν ψηφίζει.
      Ο Μούφας και ο Μπίρος εξυπηρετούν συμφέροντα καταπατητών υποστηρικτών τους.

      Διαγραφή
  4. Έτσι είναι όταν είσαι απλά αδαεις και κοιτάς μόνο να χαιδευεις αυτιά για να μην χάσετε τους ψήφους κύριοι δημαρχε και αντιπεριφερειαρχα..Έπρεπε να σας ξεφτιλισει η κυβέρνηση ακόμη περισσότερο.. Λίγα σας κάνει!!! Χρειάζεται ακόμη περισσότερη επίθεση... Λαμογια που αντί να κατευνασετε το κλίμα μεταξύ των κατοίκων εσείς με την αγραματωσινη σας το κάνετε χειρότερα!! Τελικά είστε πολύ λίγοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη θίξουμε τα συμφέροντα του κυρίου Σηφάκη για τα μικρά υδροηλεκτρικά που θελει να ανοίξει. Οκ. Όταν τα λίπασμα που υπάρχουν στο έδαφος που παίρνει τωρα, δημιουργήσουν μια ευτροφικη λιμνη, όπου θα ψοφάνε τα ψάρια και θα βρωμάει απο χιλιόμετρα ίσως καταλάβεις πιο ηταν το καλο της περιοχής σου. Μέχρι τότε πατά απλα στο Βικιπαίδεια να δεις τι ειναι ευτροφισμος, αγράμματε

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή να την μικρύνουμε και άλλο για να μην πάρει τα λιπάσματα των χωραφιών. Βρε δεν την αποξηραίνουμε να τελειώνουμε με την κωλολίμνη. Να γίνει όλη χωράφια να κονομήσουμε.

      Διαγραφή
  5. τι κρίμα να έχω πολιτικούς που δεν με στηρίζουν εδώ στην Φλώρινα, και με στηρίζει ο Εδεσσαίος βουλευτής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς οι πολιτικοί σου στηρίζουν αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους. Αν στηρίζανε του χαιρέκακους τεμπέληδες ποτε δε πηγαίναμε μπροστά.

      Διαγραφή
  6. Όσον αφορά την λειτουργία του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας καθώς και του Δ.Σ. του, δηλώνουμε πως τελούμε υπό πλήρη νομιμότητα με τον προβλεπόμενο αριθμό Μελών Δ.Σ. και με Πρόεδρο εκλεγμένο βάσει καταστατικού και ενεργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΣ?? ΓΙΑΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΑΣ.

      Διαγραφή
    2. Θελω να γραφτώ στο σύλλογο σας. Ειναι κλειστός; Δε δέχεται αλλα μέλη; Ποιος ειναι ο πρόεδρος σας;; Μυστική οργάνωση Ήσαστε;

      Διαγραφή
    3. απ οσο ξερω δεν σας λενε τιποτα για να μην τους κανετε κακο μια και ετσι εχετε μαθει. και παλι απ οσο ξερω κραταν ασσους στο μανικι τους που αν τους βγαλουν στην φορα πολλοι θα ψάχνουν για δικηγορους...

      Διαγραφή
    4. Πρόεδρος είναι ο Μ.Η. και το ξέρουν όλοι. Αντε από δω αγράμματοι...

      Διαγραφή
  7. Το Βατερλώ του θεοδωρίδη και του Μπίρου θα γίνει η λίμνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πως ειναι δυνατόν να δημοσιεύονται σχόλια οποία αποκαλούν τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη λ@μογ@; Εσείς απο τον σύλλογο προστασίας ποτέ θα φάτε κανα χέρι ξύλο που αγωνιζεστε κατα το βίος των ταλαίπωρων αγροτών δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσύ 11:57 δημοσιευσε τις απειλες σου με το ονοματεπωνυμο σου. Κοτα ε κοτα. Μαθατε μονο να απειλειτε κρυμμενοι πισω απο το ανωνυμοσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχετε μαθει εσείς του Βεγόρα να βαράτε. Όταν φάτε την σφαλιάρα από τον Θεό να δουμε τι θα κάνετε γιατί από την λίμνη την φάγατε την σφαλιάρα σας και πόνεσε και πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι βασικότεροι κίνδυνοι της λίμνης Βεγορίτιδας είναι οι εξής:

    1. Μείωση της στάθμης
    Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η καλλιέργεια ιδιαίτερα υδατοβόρων ειδών (π.χ. καλαμπόκι), που απαιτούν τεράστιες ποσότητες αρδεύσιμου νερού. Μέρος μόνο του νερού αυτού επιστρέφει στον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας τη στάθμη των λιμνών, η οποία με τη συνεχή μείωσή της δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα. Πρόβλημα επίσης αποτελούσε κατά το πρόσφατο παρελθόν η άντληση νερού για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
    Η υποχώρηση της στάθμης των λιμνών επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών που φωλιάζουν στα καλάμια και διαβιούν στον υδροβιότοπο, αλλά και των ψαριών ειδικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους.

    2. Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα από αγροτικές καλλιέργειες
    Οι υφιστάμενες αγροτικές καλλιέργειες με την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, οδηγούν σε φαινόμενα μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των νερών των λιμνών.
    Η ρύπανση των λιμνών επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών που φωλιάζουν στα καλάμια και διαβιούν στον υδροβιότοπο, των ψαριών, αλλά και όλων των έμβιων όντων, αφού σταδιακά η λίμνη μετατρέπεται από ολιγοτροφική σε μεσοτροφική.

    3. Ρύπανση από αστικά λύματα
    Οι γύρω οικισμοί ρυπαίνουν με αστικά λύματα τη λίμνη Βεγορίτιδα, είτε άμεσα διότι οι αποχετεύσεις τους καταλήγουν στα ρέματα που εκβάλλουν στη λίμνη, είτε έμμεσα λόγω της επικοινωνίας των τεσσάρων λιμνών του υδατικού συστήματος.
    Η δημιουργία σταθμών βιολογικού καθαρισμού για την κάλυψη των αναγκών όλων των οικισμών είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να σταματήσει η ρύπανση από τα αστικά λύματα.

    4. Λαθροθηρία και παράνομη αλιεία
    Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λαθροθηρίας, κατά τις περιόδους που απαγορεύεται το κυνήγι ή ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα, ακόμα και σπάνιων ειδών πουλιών. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παράνομης αλιείας στις εποχές που απαγορεύεται το ψάρεμα, αλλά και αλιεία με απαγορευμένες μεθόδους.
    Κίνδυνοι που δημιουργούνται από τα φαινόμενα λαθραλιείας και λαθροθηρίας είναι η μείωση της ορνιθοπανίδας και η εξάλειψη ειδών προτεραιότητας, καθώς επίσης η μείωση της ιχθυοπανίδας και της αναπαραγωγικής δυνατότητας των ψαριών.

    5. Παράνομη επέκταση χωραφιών
    Οι αγρότες της περιοχής εκμεταλλευόμενοι τη μείωση της στάθμης των λιμνών, επεκτείνουν παράνομα τα χωράφια τους στις περιοχές που φωλιάζουν και διαβιούν πουλιά, αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στη Βεγορίτιδα είναι οξύτατο.
    Με την παράνομη επέκταση των χωραφιών καταστρέφονται οι φωλιές των πουλιών και μειώνεται ο χώρος διαβίωσης των πουλιών, των ερπετών, των αμφιβίων και των θηλαστικών, από τη στιγμή που οι εκτάσεις οργώνονται και καταστρέφονται οι καλαμιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι βάλτοι και γενικότερα οι καλαμιώνες, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην λεκάνη απορροής τους όπως είναι η παρεμπόδιση και η ελαχιστοποίηση των πλημμυρικών φαινομένων, η ρύθμιση του κλίματος, ο εμπλουτισμός των υπόγειων νερών, η προστασία από τη διάβρωση, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, φίλτρο καθαρισμού των νερών, αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας και διατήρηση της βιοποικιλότητας, σταθερά τροφικά πλέγματα, ασφαλές καταφύγιο πουλιών και ψαριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε ειστε σοβαροι ρε???ε φατε πουλια τοτε ρε αφου τα θελετε τοσο πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζι με το νερο θα ερθουν τα ψάρια και τα πουλιά.
      Θα φυγουν τα τρακτερ το καταραμενο φυτοφάρμακο.
      Θα καθαρισει το νερο.
      H λιμνη ειναι αυτη που θα σε σωσει, στα δύσκολα χρόνια που έρχονται Απλώς δεν το καταλαβαινεις ακομα. Παρακαλα να ερθει εξω απο την αυλη σου. Τα καλά χρόνια τελείωσαν.
      Εάν πεθάνει η λιμνη θα πεθανουμε ολοι μας.

      Διαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .