ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΥΘΕΡΑΙΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Με αφορμή την παράνομη παρέμβαση του Βουλευτή Πέλλας κυρίου Σηφάκη στη σήραγγα της Άρνισσας και την αυτόβουλη παρέμβασή του για την διακοπή της λειτουργίας της, θα θέλαμε να εξετάσουμε αν η πράξη αυτή οφείλεται σε παράγοντες οικολογικής συνείδησης ή στα προσωπικά συμφέροντα.

Ανατρέχοντας στο βιογραφικό του Κυρίου Σηφάκη, παρατηρήσαμε τα εξής: Τα τελευταία 17 χρόνια δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( κυρίως μικρά υδροηλεκτρικά έργα) σε Ελλάδα, Αλβανία και Σερβία. Επίσης είναι εν ενεργεία Πρόεδρος (εδώ και πέντε χρόνια) του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών. Η  επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα και τα οικονομικά οφέλη του εν λόγου βουλευτή, επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο της σήραγγας της Άρνισσας. Η επαναλειτουργία της σήραγγας συνεπάγεται επαναλειτουργία του ΥΗΣ Άγρα (50 MW) και του ΥΗΣ Εδεσσαίου (19 MW), οι οποίοι υπολειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Η  επαναλειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών ζημιώνει τον χώρο των μικρών υδροηλεκτρικών ιδιωτικού δικαίου, για δύο λόγους.
Ο πρώτος αφορά το κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κύριου Σηφάκη (18/05/2015), πηγή [1], τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν στην περιοχή 13 μικρά υδροηλεκτρικά ιδιωτικού δικαίου. Σήμερα για την περιοχή, εκκρεμούν αιτήσεις για αδειοδότηση νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών περί 17ΜW. Tο δίκτυο της ΔΕΗ είναι ήδη κορεσμένο και δεν μπορεί να δεχτεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σήμερα. Ο κ. Σηφάκης ήδη έχει προτείνει επένδυση 500.000€ από την ΔΕΗ στην περιοχή Αλμωπίας για να μπορεί να απορροφηθεί το παραγόμενο ρεύμα. Αυτονόητο και επόμενο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κ. Σηφάκη η πλήρη επαναλειτουργία του ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου (69 MW), οι οποίοι υπολειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Η λειτουργία των σταθμών της ΔΕΗ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο  την αδειοδότηση των υφιστάμενων και μελλοντικών υδροηλεκτρικών σταθμών του κ. Σηφάκη.  
Ο δεύτερος αφορά τον νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα κριτήρια επιλογής των αιτήσεων που εκκρεμούν για την αδειοδότηση μικρών υδροηλεκτρικών ιδιωτικού δικαίου.
Το 2010 στον Ελλαδικό χώρο λειτουργούσαν μικρά υδροηλεκτρικά παραγωγής 183 MW. Τότε, για να καλύψει η Ελλάδα τις απαιτήσεις της συνθήκης του Κιότο που έχει υπογράψει, έθεσε ως στόχο ως το 2014 να εκδοθούν άδειες για 300 MW και ως το 2015 για 350 MW. Οι αιτήσεις που περίμεναν έγκριση μέχρι το 2010 ήταν για 570 MW πηγές [2]&[3]. Επομένως, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2010-2014, από τότε ήταν αναμενόμενο πως θα έμεναν εκτός αιτήσεις μικρών υδροηλεκτρικών συνολικής ισχύς 220 MW. Ανατρέχοντας στη συνέχεια του ΦΕΚ Αριθ. Δ6/Φ1/οικ. 12160, Άρθ. 3 παραγ. 5 και 6,  πηγή [4],που αφορά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων ηλεκτροπαραγωγών για έκδοση αδειών εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών έργων με τη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου υδατικού της χώρας, προκύπτει το δεύτερο εμπόδιο που θα δημιουργηθεί για τον κύριο Σηφάκη. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Σηφάκης ως βουλευτής σίγουρα δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κράτους όπως θα έπρεπε, σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για τη στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, αλλά σίγουρα εκπροσωπεί τα προσωπικά – οικονομικά του συμφέροντα.

Η Επιτροπή Διαχείρισης  πλημμυρικών  φαινόμενών  της Τ.Κ. Βεγόρας


Πηγές :


Δημοσίευση σχολίου

27 Σχόλια

  1. Ο Κ΄ΣΗΦΑΚΗΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΛΥΜ.ΦΑΙΝ.(ΛΑΜΟΓΙΩΝ) ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΙ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ;ΤΑ ΣΥΜΦΑΙΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΝΤΩΣΕΙ ΠΕΝΑΛΤΥ ΤΟ ΝΤΙΕΤΙΤΗΣ, ΝΤΕΝ ΗΤΑΝ ΠΕΝΑΤΥ ΠΩΣ ΓΕΝΕΝ ΑΤΟ

      ΠΑΤΡΙΚ ΟΓΚΟΥΝΣΟΤΟ

      Διαγραφή
  2. χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!! Άρα πολλοί απο εμάς που ήμασταν μέλη του ΜΕΣΝΑ και αργότερα του συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας την δεκαετία του 1990, και λέγαμε από τότε τα ίδια πράγματα(τώρα συμφωνεί ο Σηφακης),
    έχουμε προφητικό χάρισμα και γνωρίζαμε απο τότε ότι το 2015 θα βγει βουλευτής κάποιος που θα έχει συμφέροντα από την λίμνη και τόσα χρόνια του προετοιμαζαμε το έδαφος για να κάνει την δουλειά του !!!! ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γκαιμπελς και Φωσκολος μαζι!!! Τι παθαίνει ο άνθρωπος για να υπερασπιστεί συμφέροντα καταπατητων!! και άσχετος και γελοίος!!! Χάσατε κύριοι!! Η λίμνη θα προστατευτεί όσους Γκαιμπελς και να επιστρατευσετε, απλα χάσατε την ψυχραιμία σας, περαστικα!!
    Γραφειο Γιάννη Σηφακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν σας αρεσει η αληθεια του κυριου αυτου?δεν ντρεπεστε ολοι σας ????τα χετε βαλει ολοι με την ΒΕΓΟΡΑ απο την ζηλια σας κ μονο.αμιαλοι κανονικοι.ας ανεβει τοτε κ αλλο η λιμνη κ να πληρωνουμε τα χαρατσια με νερο κ της οικογενειες να χουμε να τις ποτιζουμε νερο. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πεθανουμε εμεις για να ζησετε εσεις.

      Διαγραφή
    2. αρκετά βολεύτηκες "μικρέ" αγότη εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Αντε χάσου

      Διαγραφή
    3. Εάν η λιμνη άφηνε μόνο πέτρες πίσω της, Θα φωναζες και τοτε?

      Διαγραφή
  5. Κάτω τα χέρια από την λίμνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oυτε το νερο της λιμνης σας ανηκει; ουτε η αποκαλυφθείσες εκτασεις.
    Κανονικα πρεπει να απαγορευτούν και οι πομονες
    Ο παρανομος πλουτισμος εις βαρος της κοινωνιας να τελειωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΜΩΝΕΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! ΑΠΛΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ

      Διαγραφή
    2. Πρώτον: για τους φερόμενους οικολόγους. Δεν είπαμε ότι γνωρίζατε τα συμφέροντα του κυρίου Σηφάκη. Ο ίδιος του εχει πει πως δεν μπορεί να εγκατασταθεί ούτε ενα kW πλέον στο δήμο του. Οχι 17MW. Ας μας πει ο κύριος Σηφάκης πως το δυκτιο που δε μπορεί να παραλάβει αλλο ενα KW θα παραλάβει τα MW που θα παράξουν επιπλέον οτ δυο σταθμοί άγρα και Εδεσσαίου.

      Διαγραφή
    3. Δεύτερον: για τις πομόνες: με μελέτη του ΑΠΘ και της εταιρίας ΥΕΤΟΣ, τα υπόγεια νερά που αντλούνται απο τον κραστικο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα δεν επικοινωνούν με τη λιμνη/. Αντιθέτως αποφορτίζουν σε βάθος τον πυθμένα της λιμνη και σταθεροποιούν το υπέδαφος της. Οι καταβοθρες που έχανε νερό παλιότερα.

      Διαγραφή
    4. Τρίτων παράνομοι; Παράνομοι δεν ειναι, οι πονονες ειναι νόμιμες, σταθεροποιούν τι λιμνη και δίνουν δουλειά σε ανθρώπους που δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα για να κινήσουμε τον μοναδικό παραγωγικό ιστό της περιοχής σου. Τοσο πολυ σε ενόχλησε που τους μοίρασαν κάποτε απο 25 στρέμματα στον καθένα ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν τις οικογένειες τους ; Αν σας χαλάει τοσο πολυ να πληρώσουμε ενα ενοίκιο στο δήμο η στο κράτος, αν νομίζεται πως η περιοχή θα εχει όφελος απο αυτο. Γιατι παλι εμείς θα τα δουλέψουμε. Εσείς θα συνεχίσετε να κάθεστε πισω απο μια οθόνη η σε μια καφετέρια και να κρίνετε με τόση ευκολία. Λες και έχετε δουλέψει ενα ολόκληρο καλοκαίρι 12 ώρες την ημέρα κάθε μερα. Συνεχίστε, στο τόπο σας κάνετε κακό εν τέλη.

      Διαγραφή
  7. Μικρέ αγρότη μπερδεύεστε ! Αυτές οι θέσεις για την λίμνη υπάρχουν απο την δεκαετία του 1980 όταν ακόμη το πρόβλημα της λίμνης δεν ήταν ορατό ! Μπορείς να ανατρεξεις στο αρχείο του ΜΕΣΝΑ (Εφημερίδα Νέα Αρνισσα) .Από τότε φωνάζουμε για ρύπανση,μόλυνση,πτώση στάθμης, σωστή διαχείριση υδάτων κλπ ! Η λίμνη δεν είναι μόνο δική μας .Είναι των παιδιών μας, των παιδιών των παιδιών μας κλπ ! Είναι εγκληματικό να λειτουργούμε με βάση τα ατομικά μας συμφέροντα εις βάρος ενός φυσικού πλούτου που στην ουσία δεν μας ανήκει ! Η ιστορία θα μας κρίνει και πολύ αυστηρά μάλιστα ! Ανοίξτε τα μάτια σας και το μυαλό σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραια τα λετε????να υποθεσω ολοι βολεμενοι????εεεεεε?????τα χετε βαλει με τους αγροτες κ ξερετε γιατι γινετε αυτο????απο την ζηλια σας κ μονο.αλλα εσεις περνετε τον μισθο σας κ ολα καλα.Να ψωφισει η κατσικα του γειτονα κοπρο....λα.. Τσιπα δεν εχετε πανω σας οπως καταλαβα.Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παρτυ τελειωσε μικρε "Μεγαλο - Τσιφλικά", να αρκεστείς με τα λιγα οπως ολη η Ελλαδα. ΟΙ λιμνες ανηκουν σε ολους, "ασε που εισαι και παρανομος λογω αιγιαλου.

      Διαγραφή
    2. Μικρε αγροτη οταν τα επαιρνε η λιμνη τα χωραφια της αρνισσας του αγιου και ολων των χωριων γυρω απο την λιμνη ,φιλε βεγοριτη δεν σε ακουσα να φωναζεις τοτε...γτ?????????????????????????επειδη δεν σου εκαιγε καρφι??????????????

      Διαγραφή
    3. ΜΕ 500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ, ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ.. ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΕ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΝΟΙΚΙΑΣΕΣ ΚΑΝΑ 200 ΣΤΡ. ΟΠΟΤΕ ΔΕ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ

      Διαγραφή
    4. Τελικα εισαι οντως μικρος (στο μυαλο ) αγροτης

      Διαγραφή
    5. Καλα εσείς για να βγάλετε τη χολή για εναν δυο ανθρώπους που στο κατω κατω δούλεψαν και αγόρασαν τα χωράφια τους πρεπει να τη πληρώσουμε ολοι μας ε; Δες ασχετε που ηταν η λιμνη το πριν το 30. Εκει που σας συμφέρει τη θυμάστε. Επαγγελματίες μίζεροι τεμπέληδες

      Διαγραφή
  9. Είμαι αγρότης στο βεγορα και πρέπει να γνωρίζετε ότι εγώ έχω μεγαλύτερη έγνοια για τη λίμνη το μόνο που δεν θέλω σίγουρα είναι να στεγνώσει γιατί εγώ εξαρτωμαι άμεσα απο αυτήν ,έχω μεγαλύτερη ανάγκη το νερό της γιατί χωράφια χωρίς νέρο δεν νοούνται χωράφια γιαυτό επιτέλους να βρεθεί λύση δίκαια λύση χωρίς να προσβάλει κανέναν ούτε τους ανθρώπους αλλά ουτε και τη φύση φυσικά .και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό να μην παίζονται παιχνίδια στις πλάτες κάποιων.ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οταν λεω ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ το ενοω .αλλα με τετοιο μυαλο που εχετε δυσκολα να παει αυτη η χωρα μπροστα. Αραγε τι εχετε μεσα στο κεφαλι σας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατάγομαι από την Βεγόρα Κύριοι.
    Σας παρακαλώ πολύ να μην βάζετε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο τσουβάλι.
    Κύριοι, υπάρχουν και δω άνθρωποι που νοιάζονται για τη Λίμνη. Μήτε θέλαμε μήτε όχι την κάναμε μέρος του εαυτού μας από τους παππούδες μας ακόμη.
    Εσείς συγχωριανοί και σεις καλοί μας γείτονες, ηρεμήστε. Θα βρούμε λύση.
    Ευχαριστώ
    Σ Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λοιπον 7:29 μ.μ.Κομματια απο την "εισαγωγη στην γεωλογια του I.Μπιρου, τομος ενα" ,δεν χρειαζομαστε. Υπάρχουν μεταξύ των φίλων της λιμνης και γεωλογοι.αλλα και παρα πολλοί άνθρωποιι , που ξερουν να γραφουν και να διαβαζουν.
    Σε παρακαλούμε παρα πολυ μην υποβιβάζεις την νοημοσυνη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν δεν ηταν οι αγρωτες εσεις σκατα θα τρωγαται .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σκατά τρώμε έτσι κι αλλιώς, τίγκα στα φυτοφάρμακα που τα ρίχνετε λίγο πριν την συγκομιδή

      Διαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .