Ανοικτή Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Θάνατος οροθετικού Βρετανού πολίτη στο νοσοκομείο Κέρκυρας



Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» σας ζητεί με αίσθημα ευθύνης να διατάξετε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες νοσηλείας, καθώς και τα αίτια του θανάτου οροθετικού Βρετανού πολίτη στο νοσοκομείο Κέρκυρας.

 Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» έχει πληροφορίες ότι ο θάνατος ήταν εν μέρει αποτέλεσμα πλημμελούς διαχείρισης του περιστατικού λόγω φόβου του HIV. Το περιστατικό δημιουργεί ερωτήματα δεδομένων πολλών καταγγελιών οροθετικών σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδος και της δεδομένης απουσίας επαρκούς ενημέρωσης στις σχολές Επαγγελματιών Υγείας καθώς και στην απουσία δια βίου ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
 Η «Ελληνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» σε έκθεση του 2011 περιγράφει περιπτώσεις «άρνησης παροχής υπηρεσιών υγείας» και πρότεινε «Ειδική και περιοδική επιμόρφωση και κατάρτιση του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων σχετικά με το HIV/AIDS και τις υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του». Έκθεση που ακολουθεί αντίστοιχης του Συνηγόρου του Πολίτη, το 2007, όπου μετά την περιγραφή περιπτώσεων άρνησης υπηρεσιών, συνέστηνε «τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με σεμινάρια για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τον ιό HIV».

Η «Θετική Φωνή» εκφράζει τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του θανόντα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια