Wolfgang Hoelscher-Obermaier: Ο Γερμανός του Λεχόβου (video)




Λέχοβο, ένα χωριό με κατοίκους γεμάτους ζωντάνια,   εργατικότητα  που εξελίσσονται σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, δεμένους με τα ήθη και έθιμα  του τόπου τους, που ξέρουν
να κοιτούν στο μέλλον  και πάνω από όλα υπέρμαχοι της ειρήνης….
Οι Λεχοβίτες, το βράδυ της Κυριακής, απέδειξαν περίτρανα πως ξέρουν να συγχωρούν και να αγαπούν…
  Σε μια βραδιά συγκινησιακά φορτισμένη, στην πανέμορφη πλατεία του χωριού, κάτω από το πλατάνι, ανακήρυξαν επίτιμο Δημότη του μαρτυρικού Λεχόβου, τον Φιλέλληνα, φίλο του χωριού, πρώην Γ.Πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη,   Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάγιερ.

Ο κ. Ομπερμάγιερ, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα, στάθηκε δίπλα στο μαρτυρικό Λέχοβο, προσφέροντας στους κατοίκους του χωριού, εντάσσοντας το Λέχοβο σε προγράμματα,  όπως είναι η ανταλλαγή νέων, εκπαίδευση των άνεργων Λεχοβιτών οικοδόμων, σύνδεση των μαρτυρικών χωριών.

Αυτές τις ημέρες, φιλοξενούνται δεκαπέντε νέοι και νέες από το Βερολίνο στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής, με στόχο να γνωρίσουν τις επιπτώσεις του φασισμού στη διάρκεια της κατοχής. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του κ. Ομπερμάγιερ, νέοι από την Γερμανία μαζί με παιδιά από το Λέχοβο, τραγούδησαν όλα μαζί ένα τραγούδι για την ειρήνη….
Φωτογραφία: Πλιούμπης Βαγγέλης
Δείτε το βίντεο:

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Φαντασου δηλαδη να πληρωσει η Γερμανια και πολεμικες αποζημειωσεις που χρωσταει για τα εγκληματα των πατεραδων τους στην Ελλαδα...Εικονα στο εικονοστασι να τους προσκυναμε θα τους κανουμε..Τοση αμνησια ουτε σε Altzheimer δεν συναντας Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρακόπουλε και ο λαός του Αμυνταίου Altzheimer έχει που ξέχασε τα έργα και τα θαύματα σας και να σας ξαναψηφίσε.

      Διαγραφή
    2. ο λαος του Αμυνταιου ξεχνα ποιος ηταν διαφωτιστης της χουντας και συνεχιζει να φερεται σαν φασιστικό γορουνι Ρακόπουλέ απόγονε δήθεν ηρωα.

      Διαγραφή
    3. κι εσυ που το ξερεις;;;γιατρος εισαι;;

      Διαγραφή
    4. Ti λες ρε κοπροσκυλο-γκαιμπελικο και θρασυδειλο,,Δεν ντρεπεσαι να βριζεις φορωντας κουκουλα???Α,Θ,Ρ,

      Διαγραφή
  2. Οι Λεχοβίτες ξερουν να συγχωρουν γιατι απλά δεν ειχαν ουτε ενα θυμα, στο "ολοκαυτωμα" παρα μερικα καμενα σπιτια . Απορω πως ενταχθηκαν στα μαρτυρικα χωρια. Δηλαδή τι σχεση έχει το Λεχοβο με το Δίστομο, με το Κομενο , με τη γειτονικη Κλεισουρα. Καμια απολυτως γιατι εκει ξεκληριστηκαν χωρια ενω εδω τιμαμε και τον ΟμπερΜαγιερ .Μπραβο στο Λέχοβο που ξερει να "συγχωρει". Τετοια οσφυοκαμψια σε χωριο δεν εχω ξαναδει.Δικιο εχει ο Ρακοπουλος και ας ειμασταν αντιπαλοι στις εκλογες. Τον Ιωσηφιδη αυτες οι φιεστες με τους Γερμανους τον φαγανε. Σε μια Ελλαδα που περναει τα πανδεινα ακομα μια φορα απο την πολιτικη λιτοτητας της Μερκελ και των Γερμανων εμεις χαιδευουμε τα κακαλα του Φουχτελ και του Ομπερμαγιερ για λιγα καθρεφτακια που μας ταζουν. Πως να μη χασεις εκλογες ρε Μακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Λεχοβο ηταν ενα χωριο με δυομιση χιλιαδες κατοικους το 1940 και οι Γερμανοι εκαψαν 500 σπιτια και κατεστρεψαν τα παντα με συνεπεια στο χωριο να απομεινουν 1200 κατοικοι το 1945

      Διαγραφή
  3. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΣΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΗΡΕ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
    ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .