Ανάδοχος διά χειρός… ΑΚΤΩΡΑ;

Σε άρθρο μας πριν από πολύ λίγες εβδομάδες, λέγαμε ότι από κάποιους σπρώχνεται η «Μικρή ΔΕΗ» στον ΑΚΤΩΡΑ.
Αφορμή γι’ αυτό μάς είχε δοθεί από το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο τότε ήταν κατατεθειμένο στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, και το οποίο περιλάμβανε στο πακέτο της «Μικρής ΔΕΗ» και τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα.
Με τον νόμο που τελικά ψηφίστηκε, αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν όσον αφορά την τύχη του λιγνιτωρυχείου Βεύης, το μόνο που δεν ζητείται από τους υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την αγορά της Βεύης είναι να… κατέχουν και μετοχές του ΑΚΤΩΡΑ. Γιατί το λέμε αυτό;
Με τροπολογία που έγινε δεκτή και ψηφίστηκε με τον νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ», τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό η δέσμευση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη, την ονομαζόμενη Μελίτη II. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του νέου νόμου 4273/2014 αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Στο πλαίσιο του ανωτέρου διαγωνισμού θα προκρίνονται εκείνες οι προσφορές, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό επενδυτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη II, ισχύος 540 MW».
Όμως για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η Μονάδα II χρειάζεται οπωσδήποτε τον λιγνίτη του ορυχείου της Βεύης και το ερώτημα είναι ποιος σοβαρός υποψήφιος επενδυτής θα δώσει εγγυητική επιστολή συμμετοχής κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ή πολύ περισσότερο θα προχωρήσει στη νέα επένδυση για τη Μελίτη II που θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλίσει τον λιγνίτη από τη Βεύη; Η απάντηση είναι προφανής: Κανείς!
Και εδώ είναι που γεννιέται το πρόβλημα, αφού μέσω της γνωστής σκανδαλώδους διαδικασίας της απ’ ευθείας ανάθεση, πλειοδότης για το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης εμφανίζεται ο ΑΚΤΩΡΑΣ. Αυτό, δε, δεν είναι κάτι κρυφό, ή εν πάση περιπτώσει όχι ευρέως γνωστό. Στις 26 Ιουνίου του 2013 είχε παρουσιαστεί το θέμα αυτό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου στη Διαρκή Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ εν συνεχεία στις 9 Αυγούστου 2013, με δική του υπογραφή εγκρίθηκε και επισήμως μέσω υπουργικής απόφασης το πρακτικό της επιτροπής που αναδείκνυε τον ΑΚΤΩΡΑ πλειοδότη.
Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι σε συνεχεία της ανάδειξης του ΑΚΤΩΡΑ ως πλειοδότη, η σχετική σύμβαση για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης θα πρέπει, για να τεθεί σε ισχύ, να υποβληθεί προς έγκριση στην Βουλή. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τώρα, μετά τα όσα ψηφίστηκαν με το νόμο για την δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ». Ο ίδιος υπουργός που έφερε το νομοσχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ» θα φέρει τώρα για έγκριση από την Βουλή μια σύμβαση για ανάθεση του λιγνιτωρυχείου Βεύης που, εφόσον εγκριθεί, κατ’ ουσία θα ακυρώνει στην πράξη το εγχείρημα της «Μικρής ΔΕΗ»;
Και ένα άλλο ερώτημα: Αν ένας υποψήφιος προσφέρει 500 ή 600 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τον δεύτερο, αλλά δεν περιλαμβάνει στην προσφορά του δεσμευτικό επενδυτικό σχέδιο για τη Μελίτη II γιατί ο ΑΚΤΩΡΑΣ συμμετέχει ή έχει συμφωνία με τον δεύτερο (δηλαδή, αυτόν που προσφέρει τα λιγότερα), τι θα γίνει; Θα ακυρωθεί η προσφορά του πλειοδότη και θα δοθεί η ΔΕΗ στον δεύτερο; Ή θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να περάσουν πρώτα… από τον πάγκο του ΑΚΤΩΡΑ πριν δώσουν προσφορά;
www.iapopsi.gr


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .