Δημοσίευση στατιστικών στοιχείων και αποτίμηση συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α’ εξάμηνο του 2014



Αφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας, αδικημάτων κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης

Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η μείωση στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών  
Στις παραπάνω κατηγορίες καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, που προσεγγίζουν σε ποσοστό το 21,5%
Πιο αναλυτικά, σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2013, καταγράφηκαν (653) λιγότερες ληστείες, (3.912) λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις, (3.327) λιγότερες κλοπές τροχοφόρων και (18) λιγότερες ανθρωποκτονίες
Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν (483) λιγότερες ληστείες και (880) λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις
Οι πτωτικές τάσεις της εγκληματικότητας κλιμακώνονται σταδιακά και έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική στον τομέα της αντιμετώπισης του εγκλήματος
Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 411 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων (15,2%), 246 περισσότερες υποθέσεις πλαστογραφίας (22,8%), 236 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου (40,5%) και 10 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας (41,6%)


Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του Α΄ εξαμήνου του έτους 2014, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.
Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά και ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων).
Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, την παράνομη μετανάστευση, την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).
Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας - περιβάλλοντος ασφάλειας
Σε γενικές γραμμές, το Α΄ εξάμηνο του 2014, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση σε ορισμένους δείκτες εγκληματικότητας (ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις), που επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον ασφάλειας.


Ειδικότερα, το φετινό  Α΄ εξάμηνο διαπράχτηκαν (3.912) λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και (653) λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο  εξάμηνο του 2013.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το Α΄ εξάμηνο του 2014 συνελήφθησαν συνολικά (60.350) άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, (5.794) άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.
Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (201) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (15.356) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, το περασμένο εξάμηνο, οι  Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα (133) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.
Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της Οικονομίας της Χώρας μας, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν σε όλη την Επικράτεια (717) άτομα, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 480 εκατομμύρια ευρώ.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί ένα ουσιαστικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, αξιοσημείωτη είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, το Α΄ εξάμηνο του 2014 καταγράφηκαν 31 λιγότεροι θάνατοι και 25 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Επίσης το Α΄ εξάμηνο 2014, συνελήφθησαν (24.344)  άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν (11.531) επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.



Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (73.376) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (3.032) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Ανάλογα μεγάλος αριθμός διατέθηκε και στις (6.762) συνολικά αθλητικές εκδηλώσεις της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, καθώς και για  συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους.
Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.

Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας
Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο 2013.
Ανθρωποκτονίες
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (52) ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι (6) έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί (70) ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι (21) με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν (76) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (72) που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2013.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (121) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου (128) περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 94,5%.




Ληστείες
Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (1.903) ληστείες, έναντι (2.555) για το αντίστοιχο του 2013. Επίσης διαπράχθηκαν (99) απόπειρες ληστείας, έναντι (121), που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2013.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του Α΄ εξαμήνου του 2014 με το αντίστοιχο του 2013, καταγράφονται:
·         653 λιγότερες ληστείες σε όλη την Επικράτεια
        (
1.902 ληστείες έναντι 2.555)
·         483 λιγότερες ληστείες στην Αττική
        (
1.451 ληστείες έναντι 1.934)
·           42 λιγότερες ληστείες στη Θεσσαλονίκη
        (
228 ληστείες έναντι 270).


Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην Επικράτεια κατά το Α΄ εξάμηνο του 2014, παρατηρείται αριθμητική μείωση σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των ληστειών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ως εξής:
  • 122 λιγότερες σε οικίες                                          (412 έναντι 534)
  •   79 λιγότερες σε καταστήματα                               (105 έναντι 184)
  •   26 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών         (97 έναντι  123)
  •   14 λιγότερες σε περίπτερα                                                 (29 έναντι  43)
  •   11 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων                 (43 έναντι 54)
  •     9 λιγότερες σε Τράπεζες-Ταχ. Ταμιευτήρια και ΕΛ.ΤΑ. (32 έναντι 41)
                           

Αντίστοιχα στην Αττική, παρατηρείται η ίδια τάση μείωσης σε επιμέρους κατηγορίες ληστειών, ως εξής:
  • 74 λιγότερες σε οικίες                                      (281 έναντι 355)
  • 55 λιγότερες σε καταστήματα                            (89 έναντι  144)
  • 21 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών     (68  έναντι  89)
  • 10 λιγότερες σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ.                   (18 έναντι  28)
  •   7 λιγότερες σε ταξί                                          (28  έναντι  35)
 

Στη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες κατηγορίες ληστειών καταγράφηκαν:  
  •  9 λιγότερες σε καταστήματα                                (6 έναντι 15)
  •  5  λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών      (15 έναντι 20)
  •  4 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων              (2 έναντι  6)
  •  2 λιγότερες σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ.                        (2 έναντι 4)


Ως προς τις απόπειρες ληστειών, παρατηρείται παρόμοια τάση μείωσης, τόσο στην επικράτεια όσο και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Συγκεκριμένα, το Α΄ εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, σημειώνονται:
  • 22 λιγότερες απόπειρες σε όλη την Επικράτεια (99 έναντι 121)
  • 10 λιγότερες απόπειρες στην Αττική                (51 έναντι  61)
  •   7 λιγότερες απόπειρες στη Θεσσαλονίκη         (25  έναντι 32)


Αναφορικά με τα ποσοστά εξιχνιάσεων των ληστειών, παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις, ενώ οι διακυμάνσεις αυτές, επί του συνόλου των διαπραχθέντων ληστειών (τετελεσμένες και απόπειρες), καταγράφονται ως εξής:
·         σε επίπεδο επικράτειας, το φετινό α΄ εξάμηνο εξιχνιάστηκε το 36% από το σύνολο των ληστειών, έναντι 32% που είχε εξιχνιαστεί το αντίστοιχο περσινό
·         στην Αττική, εξιχνιάστηκε το 30,6%, έναντι 23,61% το περσινό α΄ εξάμηνο
·         στη Θεσσαλονίκη, εξιχνιάστηκε το 38,4%, έναντι 42,38% το περσινό α΄ εξάμηνο.


Κλοπές – Διαρρήξεις
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (3.912) λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις και (880) λιγότερες στην Αττική σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2013.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση των πρώτων εξαμήνων του 2014 και 2013, καταγράφονται τα εξής: 
  • 3.912 λιγότερες κλοπές - διαρρήξεις στην Επικράτεια
             
    (34.458
    έναντι 38.370) – μείωση 11,3% περίπου
  • 880 λιγότερες κλοπές - διαρρήξεις στην Αττική
             
    (19.996 έναντι 20.876)μείωση 4,2% περίπου
  • 1.049  λιγότερες κλοπές - διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη
          
    (5.372 έναντι 6.421)μείωση 16,4% περίπου




Ως προς τα είδη κλοπών - διαρρήξεων που τελέστηκαν στην επικράτεια, αξιοσημείωτη είναι η μείωση στο σύνολο σχεδόν των υποκατηγοριών, η οποία καταγράφεται ως εξής:
  • 1.663 λιγότερες σε οικίες                        (11.320 έναντι 12.983)
  •    686 λιγότερες σε καταστήματα               (3.842 έναντι  4.528)
  •    551 λιγότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα          (7.527 έναντι 8.078 )
  •    127 λιγότερες με αρπαγές τσαντών          ( 633   έναντι    760)
  •      62 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς                ( 186   έναντι  248)



Αντίστοιχα, στην Αττική παρόμοια είναι η μείωση σε επιμέρους υποκατηγορίες των κλοπών – διαρρήξεων, ως εξής:
  • 494 λιγότερες σε οικίες                                (6.319 έναντι    6.813)
  • 454 λιγότερες σε καταστήματα                      (2.131 έναντι   2.585)
  • 112 λιγότερες με αρπαγές τσαντών                   (478   έναντι    590)
  •   37 λιγότερες  από ΙΧΕ αυτοκίνητα                (5.233  έναντι   5.270)



Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:
  •   431 λιγότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα           (1.112 έναντι 1.543)   
  •   183 λιγότερες σε οικίες                           (1.402 έναντι 1.585 )
  •    42 λιγότερες σε καταστήματα                 (  531   έναντι   573)
  •    22 λιγότερες με αρπαγές τσαντών           (   69    έναντι     91)
  •      2 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς                 (   13    έναντι     15)



Περαιτέρω, εξίσου σημαντικές μειώσεις καταγράφονται στις απόπειρες κλοπών - διαρρήξεων στην επικράτεια και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα:
  • 21 λιγότερες σε όλη την επικράτεια              (2.413 έναντι 2.434 )
  • 15 περισσότερες απόπειρες στην Αττική        (1.361 έναντι 1.346)
  • 60 λιγότερες απόπειρες στη Θεσσαλονίκη         (418 έναντι 478)


Κλοπές Τροχοφόρων
Το Α΄ εξάμηνο του 2014, παρατηρείται σημαντική μείωση σε ποσοστό 21,7% στις κλοπές τροχοφόρων σε όλη την επικράτεια, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι καταγράφηκαν φέτος (12.025) κλοπές τροχοφόρων, ενώ το Α΄ εξάμηνο πέρσι είχαν καταγραφεί (15.352) κλοπές.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση του Α΄ εξαμήνου του 2014 με το Α΄ εξάμηνο του 2013, καταγράφονται τα εξής :
·         3.327 λιγότερες  κλοπές τροχοφόρων σε όλη την επικράτεια                          
          (12.025 έναντι
15.352)
·         1.728 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων στην Αττική              
          (7.498 έναντι
9.226)
·            392 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων στη Θεσσαλονίκη           
          (970 έναντι
1.362).


Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην επικράτεια, οι μειώσεις που καταγράφονται σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες είναι οι εξής:
  • 1.519 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών        (4.555 έναντι 6.074)
  •    941 λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων           (4.550 έναντι 5.491)
  •    689 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων      (1.143 έναντι 1.832)
  •    119 λιγότερες κλοπές φορτηγών               (1.497 έναντι 1.616)
  •      59 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων     (  280 έναντι    339)









Επίσης, στην Αττική παρατηρείται  μείωση στις υποκατηγορίες που αφορούν τις κλοπές οχημάτων, ως εξής:
  • 788 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών        (2.768 έναντι 3.556)
  • 720 λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων          (3.363 έναντι 4.083)
  • 143 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων     (   424  έναντι   567)
  •   39 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων   (   196  έναντι   235)
  •   38 λιγότερες κλοπές φορτηγών              (   747   έναντι   785)









Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:
  • 201 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών              (302 έναντι 503)
  • 119 λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων                (371 έναντι 490)
  •   67 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων           (  94 έναντι 161)
  •    8 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων          (    8  έναντι  16)



Επίσης, αύξηση παρατηρείται φέτος σε σχέση με πέρσι στα ποσοστά εξιχνιάσεων των κλοπών τροχοφόρων (τετελεσμένες και απόπειρες) στην επικράτεια και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σχετική σταθεροποίηση καταγράφεται στην Αττική. Πιο αναλυτικά:
·         σε επίπεδο επικράτειας, το φετινό α΄ εξάμηνο εξιχνιάστηκε το 31,2% από το σύνολο των κλοπών - διαρρήξεων, έναντι 30,3% που είχε εξιχνιαστεί το αντίστοιχο περσινό
·         στην Αττική, εξιχνιάστηκε το 22% έναντι 22,5%, το περσινό α΄ εξάμηνο
·         στη Θεσσαλονίκη, εξιχνιάστηκε το 58,5%, έναντι 56,2% το περσινό α΄ εξάμηνο.






Γ. Παράνομη Μετανάστευση
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 συνελήφθησαν συνολικά (από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές) για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (24.344) αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο Α΄ εξάμηνο του 2013 είχαν συλληφθεί (19.360), καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξης περίπου του 25,7%.





Επιπλέον, το Α΄ εξάμηνο του 2014 συνελήφθησαν 542 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο του 2013 είχαν συλληφθεί 399.


Σημειώνεται ότι από το Δεκέμβρη του 2010 καταργήθηκε η υποχρέωση κατοχής θεώρησης (VISA) για τους πολίτες της Αλβανίας, κατόχων βιομετρικών διαβατηρίων, καθώς πλέον είναι δυνατή η τρίμηνη παραμονή τους μόνο με τη σφράγιση της εισόδου, γεγονός που έχει συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των δεικτών παράνομης εισόδου από τα βόρεια χερσαία σύνορα.
Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας), το Α΄ εξάμηνο του 2014 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 753 μετανάστες, ενώ το αντίστοιχο Α΄ εξάμηνο του 2013 είχαν συλληφθεί 455 μετανάστες.




Επίσης, για το Α΄ εξάμηνο του 2014 εξετάστηκαν 5.997 αιτήματα ασύλου σε πρώτο (α΄) βαθμό και υποβλήθηκαν 2.279 προσφυγές σε δεύτερο (β΄) βαθμό, ενώ οι απορρίψεις ήταν 7.965 συνολικά, για την εξέταση υποθέσεων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επίσης, εκδόθηκαν, και στους δύο βαθμούς, 606 αποφάσεις παροχής ασύλου (καθεστώς πρόσφυγα, ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας).
Για το αντίστοιχο Α΄ εξάμηνο του 2013 εξετάστηκαν 3.935 αιτήματα ασύλου, σε πρώτο (α΄) βαθμό και υποβλήθηκαν 2.863 προσφυγές σε δεύτερο (β΄) βαθμό, ενώ οι απορρίψεις ανέρχονται συνολικά σε 6.440 για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επίσης, είχαν εκδοθεί και στους δύο βαθμούς, 471 αποφάσεις παροχής ασύλου (καθεστώς πρόσφυγα, ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας).
Τέλος, το Α΄ εξάμηνο του 2014, πραγματοποιήθηκαν 11.531 επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών, έναντι 13.065 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από αυτές οι 7.778 περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι 3.753 μέσω των εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής.


Δ. Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 συνελήφθησαν συνολικά (60.350) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών - διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ.
Ειδικότερα οι συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικημάτων, κατανέμονται ως εξής:


Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, το Α΄ εξάμηνο του 2014, οι Υπηρεσίες του Σώματος διαχειρίστηκαν υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνολικά 133 άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν Ευρωπαϊκά και Διεθνή Εντάλματα Σύλληψης, καθώς και Ερυθρές Αγγελίες για διάφορα ποινικά αδικήματα, ενώ το περσινό Α΄ εξάμηνο είχαν συλληφθεί 200 άτομα.


Επιπλέον, το Α΄ εξάμηνο του 2014, από τις έρευνες που διενήργησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε αυτές, εντοπίστηκαν 55 εξαφανισθέντα άτομα (ενήλικοι και ανήλικοι), τόσο εντός της επικράτειας όσο και σε χώρες του εξωτερικού, ενώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είχαν εντοπιστεί 25 εξαφανισθέντα άτομα.


Επίσης, εξαρθρώθηκαν 201 συνολικά εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες, ύστερα από στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτές συγκαταλέγονται εγκληματικές ομάδες, που διέπρατταν ληστείες σε οικίες – καταστήματα, κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, οχήματα και πεζούς, καθώς και πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν εγκλήματα βίας σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ακόμα, εξαρθρώθηκαν οργανώσεις που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Ενδεικτικά:


Εξιχνιάστηκαν (15.356) υποθέσεις, ύστερα από μεθοδικές και συστηματικές αστυνομικές έρευνες, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας, υποθέσεις ναρκωτικών κ.λπ. αδικήματα, έναντι (14.780) υποθέσεων το Α΄ εξάμηνο του 2013.
Κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχων, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαφόρων τύπων, κ.λπ. παράνομα αντικείμενα. Παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:
  • Κάνναβη:  7 τόνοι και 99 κιλά περίπου
  • Ηρωίνη:   166 κιλά και 120 γραμμάρια περίπου 
  • Κοκαΐνη:  36 κιλά και 191 γραμμάρια περίπου
  • Δενδρύλλια κάνναβης:  4.530
  • Ναρκωτικά δισκία:  31.671
  • Πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα: 1.758.




Δραστηριότητα Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας
Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, με την πραγματοποίηση στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων που σχετίζονται κυρίως με την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Αναλυτικά, για το Α΄ εξάμηνο του 2014, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν (30) έλεγχοι σε ιατρεία και οδοντοτεχνικά εργαστήρια και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε (25) περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως αδικήματα φοροδιαφυγής, ενώ περαιώθηκαν (13) δικογραφίες στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν (324) έλεγχοι σε εταιρείες, όπου σε (77) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Το συνολικό χρηματικό ποσό προστίμων που καταλογίστηκαν για τις σχετικές παραβάσεις, από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και ΣΕΠΕ), ανέρχεται σε 53.562,30 ευρώ.
Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν (311) έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ σχηματίσθηκαν (135) δικογραφίες για διάφορα αδικήματα. Οι δεκαοχτώ (18) δικογραφίες από αυτές, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ περαιώθηκαν (15) δικογραφίες στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.
Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε τέσσερις σημαντικές υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων εξαρθρώθηκαν πέντε (5) εγκληματικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα :
·         εγκληματική οργάνωση που προέβαινε στην εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε εταιρείες βιτρίνες,
·         δύο εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε πλαστογραφίες και απάτες, μέσω κατάρτισης και κατάθεσης πλαστών ή μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών,
·         μια εγκληματική οργάνωση που εμπορευόταν πιστά αντίγραφα ειδών (τσάντες, ζώνες, παπούτσια κλπ) πολύ γνωστών οίκων του εξωτερικού και
·         σε συνεργασία με τις Γερμανικές Αρχές, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε απάτες χιλιάδων πολιτών στη Γερμανία μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας.
Στο πεδίο εξαπάτησης Φορέων και Οργανισμών του Ελληνικού Δημοσίου, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε τέσσερις (4) σημαντικές υποθέσεις και συγκεκριμένα:
·         υπόθεση παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), από αγρότες παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος,
·         υπόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου από εταιρεία ανακύκλωσης, για πλήθος φορολογικών και άλλων ποινικών παραβάσεων,
·         υπόθεση εξαπάτησης του Δημοσίου από ιδιωτική εταιρεία στον Τομέα Υγείας μέσω εικονικών τιμολογίων, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εκτεταμένης φοροδιαφυγής και
·         υπόθεση για κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών.
Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν επτά (7) σημαντικές υποθέσεις που αφορούν:
·         στη δράση κυκλώματος που εξαπατούσε πολίτες με το πρόσχημα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων,
·         στη δράση κυκλώματος που διακινούσε πολυτελή αυτοκίνητα στη Βουλγαρία, τα οποία αρχικά νοικιάζονταν μέσω χρήσης πλαστών ταυτοτήτων υψηλής πιστότητας.
·         στην παρασκευή και παράνομη εμπορία τσιγάρων από κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας,
·         στη σύλληψη ημεδαπής που διακινούσε απομιμητικά συμπληρώματα διατροφής γνωστής εταιρείας καθώς και για άλλα ποινικά αδικήματα,
·         στην έκδοση εικονικών τιμολογίων από επιχειρήσεις επισκευής οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών,
·         στη σύλληψη δύο (2) ημεδαπών για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων και φορολογικών παραβάσεων και
·         στη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου Καναδού υπηκόου από τις Αρχές των Η.Π.Α., για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών.
Επιπλέον, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των τυχερών παιχνιδιών, εντοπίστηκαν συνολικά έξι (6) οργανωμένα παράνομα «καζίνο», ενώ σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες σε βάρος είκοσι (20) ατόμων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι δεκαεπτά (17) στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από παράνομα παιγνιομηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές πλακέτες εξοπλισμού, τραπέζια διενέργειας παιγνίων, χρήματα κ.ά.
Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2014, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομία έχει δεχθεί συνολικά 1.153 καταγγελίες για αδικήματα αρμοδιότητάς της. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας για περαιτέρω αστυνομική έρευνα. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 605 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 548 ανώνυμα.      

Τέλος, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά (717) άτομα για χρέη στο δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, με το ύψος των οφειλών να ανέρχεται στο ποσό περίπου των 480 εκατομμυρίων και 285 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν 46 υποθέσεις οφειλετών του δημοσίου, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε σύλληψη των υπαιτίων, λόγω προηγούμενης διευθέτησης του χρέους τους με συνολικό ποσό οφειλής που ανέρχεται περίπου στα 27 εκατομμύρια και 382 χιλιάδες ευρώ.

Δραστηριότητας Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εγκλήματος που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους στον κυβερνοχώρο συνέβαλλε ουσιαστικά, το α’ εξάμηνο του 2014, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζοντας τα σημαντικά αποτελέσματα που επέδειξε και τα προηγούμενα έτη.
Ειδικότερα, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας, την ταυτοποίηση αλλά και σύλληψη των υπαιτίων, οι οποίοι διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εμπλεκόμενοι σε ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και για υποκλοπές δορυφορικού ή τηλεοπτικού σήματος. Τέλος, σημαντικό είναι το έργο που αφορά στον εντοπισμό και την περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Ενδεικτικά, από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι η παρακάτω, οι οποίες αφορούν:
·         στην πραγματοποίηση παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης, με την κωδική ονομασία «HYDRA», που είχε ως στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου. Η επιχείρηση σημείωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο, διήρκεσε περισσότερους από επτά μήνες και συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ενώ διαβιβάστηκαν πληροφορίες μέσω Interpol για σύλληψη άλλων εμπλεκομένων, κατοίκων του εξωτερικού,
·         στην ταυτοποίηση πέντε χρηστών του διαδικτύου που πλήρωναν για να βλέπουν σε ζωντανή μετάδοση σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στις Φιλιππίνες. Μεταξύ τους, δύο αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα,
·         στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 40χρονου ημεδαπού, για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, απάτη με υπολογιστή και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα παίγνια,
·         στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 31 και 51 ετών, διαχειριστών ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας πωλούνταν παράνομα αντικείμενα που εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων και συγκεκριμένα ηλεκτρικούς εκκενωτές (tazer) και σπρέι πιπεριού,
·         στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος διαχειριστή ιστοσελίδας που διακινούσε μουσικές δημιουργίες και οπτικοακουστικά έργων, χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τέλος
·         στη σύλληψη 27χρονου ημεδαπού για πειρατεία σε νομικά συγγράμματα και κείμενα.
Αξιοσημείωτη ήταν ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον κατάλληλο χειρισμό και αποτροπή 133 περιπτώσεων αυτοκτονίας από άτομα που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους μέσω του διαδικτύου.
Ακόμα, στον τομέα της ηλεκτρονικής μορφής εγκληματικών συμπεριφορών, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χειρίστηκε (744) δικογραφίες για πληθώρα διαδικτυακών ή ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Έμφαση στη δράση της δόθηκε στην αντιμετώπιση περιπτώσεων που αφορούν στην παιδική πορνογραφία, αλλά και εκείνες που σχετίζονται με ηλεκτρονικές παράνομες και ταυτόχρονα αντικοινωνικές συμπεριφορές, που στερούν από την Εθνική Οικονομία αρκετά έσοδα, προκαλώντας οικονομικό ρήγμα στις δομές κοινωνικής ασφάλισης και διαταράσσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και υγιούς συναλλαγής, μεταξύ των ηλεκτρονικών χρηστών.
Σε άλλες (54) περιπτώσεις, ακολούθησε εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα και σχηματίσθηκε δικογραφία, από κλιμάκια της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e shops).
Επιπλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol & Europol), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Eγκλήματος διαχειρίστηκε (194) αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα, και αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχειών και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Από τις χειρισθείσες υποθέσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το Α΄ εξάμηνο του 2014, έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε συνολικά (473) άτομα.
Επίσης, σημαντικό είναι το κοινωνικό έργο που επιδεικνύει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών, των γονέων και των παιδιών τους, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό, καθώς επίσης για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, για το Α΄ εξάμηνο του 2014 διοργανώθηκαν 26 ημερίδες και τηλεδιασκέψεις σε τριάντα σχολεία σε διάφορες πόλεις της χώρας, στις οποίες συμμετείχαν εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Απευθύνονταν κυρίως σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε όσους ενήλικες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Τέλος, στις δράσεις με κοινωνικό υπόβαθρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συγκαταλέγονται η διοργάνωση του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς και η παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Μάιο της αναβαθμισμένης πλατφόρμας www.cyberkid.gov.gr .

Ε. Παρεμπόριο
Στο τομέα αντιμετώπισης του παρεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία το Α΄ εξάμηνο του 2014 σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, κλιμάκια ελέγχων πραγματοποίησαν (68.263) ελέγχους στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν συνολικά (2.480) παραβάσεις (στέρηση άδειας πλανόδιου πωλητή, στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς, παραβάσεις της νομοθεσίας περί παραεμπορίου και σημάτων κ.α.), ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 1.195.000 είδη παρεμπορίου (ρουχισμός, οπτικά, CDDVDs κ.λπ.).
Το μεγαλύτερο μέρος από τα παραπάνω κατασχεθέντα είδη παραεμπορίου βρέθηκαν σε εξήντα τρεις (63) μεγάλες αποθήκες και χώρους, έκτασης εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, που εντοπίστηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές. 
ΣΤ. Απολογισμός τροχαίων ατυχημάτων
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 καταγράφηκαν λιγότεροι παθόντες από τα τροχαία ατυχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (31) λιγότεροι θανόντες και (25) λιγότερα θανατηφόρα δυστυχήματα.
Συγκεκριμένα, σε όλη την επικράτεια το φετινό Α΄ εξάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, σημειώθηκαν:
  •    328 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι    353   ( 25 λιγότερα)
  •    389 σοβαρά ατυχήματα        έναντι    514   (125 λιγότερα)
  • 4.976 ελαφρά ατυχήματα        έναντι 4.856   (120 περισσότερα)


Επίσης, το περασμένο α΄ εξάμηνο σε σχέση με το περσινό, σε όλη την επικράτεια καταγράφηκαν:
  •    346 θάνατοι από ατυχήματα έναντι   377       ( 31 λιγότεροι)
  •    463 σοβαρά τραυματίες       έναντι    610      (147 λιγότεροι)
  • 6.474 ελαφρά τραυματίες       έναντι 6.386      (  88 περισσότεροι).


Ειδικότερα, ως προς τα αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων, οι «επικίνδυνες» παραβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για την πρόκλησή τους. Τα περισσότερα από τα (328) θανατηφόρα ατυχήματα έχουν ως αίτια:
  •   34 την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  •   31 την παραβίαση προτεραιότητας
  •   19 την απόσπαση προσοχής οδηγού
  •   15 την υπερβολική ταχύτητα
  •     4 την παραβίαση σηματοδότη
  •     2 το αντικανονικό προσπέρασμα
  •     1 την οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή
  • 222 λοιπά αίτια (σχετίζονται με τους οδηγούς, τους πεζούς, την οδό και τον καιρό).




Επίσης, από την ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, προκύπτει ότι οφείλονται (κατά είδος):
  • 130 σε σύγκρουση
  • 108 σε εκτροπή
  •   51 σε παράσυρση πεζού
  •   27 σε πρόσκρουση
  •   12 σε ανατροπή





Η πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων συνέβησαν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο (επαρχιακές οδούς) και συγκεκριμένα (179), ενώ στις κατοικημένες περιοχές (121). Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης συνέβησαν (6), στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών (10), στην Αττική Οδό (3) και στην Εγνατία Οδό (9) ατυχήματα.



Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων καταγράφεται κατά τις ώρες 09.00’ έως 13.00’ με 80 ατυχήματα, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά που καταγράφονται και στις ώρες από 13.00’ έως 17.00’ με 63 ατυχήματα, από 17.00’ έως 21.00’ με 67 ατυχήματα και από 24.00’ έως 07.00 με 58 ατυχήματα.


Επιπλέον, κατά το Α΄ εξάμηνο του 2014, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά (196.649) παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια. Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν, αφορούν:
  • 82.967 παραβάσεις ταχύτητας
  • 25.278 μη χρήση κράνους
  • 18.833 μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 16.574 παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ)
  • 14.459 ένδειξη μέθης
  • 11.924 χρήση κινητού τηλεφώνου
  •   6.994 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη
  •   6.035 κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  •    3.857 αντικανονικό προσπέρασμα
  •   3.164 φθαρμένα ελαστικά 
  •   2.643 αντικανονικοί ελιγμοί
  •   2.004 παραβίαση προτεραιότητας 
  •   1.445 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
  •      347 μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  •      125 κίνηση στην αριστερή λωρίδα, μη κίνηση στο άκρο δεξιό οδού.


Ζ. Διαδηλώσεις – Πορείες και Αθλητικές Εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2014 πραγματοποιήθηκαν 3.032 διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη την χώρα συνολικά, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 73.376 αστυνομικοί.
Επιπλέον, τη φετινή αθλητική περίοδο 2013-2014 πραγματοποιήθηκαν 6.762 αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης κ.ά.), όπου απασχολήθηκαν συνολικά 143.887 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά 502 άτομα.
Αντίστοιχα, την προηγούμενη αθλητική περίοδο (2012-2013), οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν λάβει μέτρα σε 5.840 αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες απασχολήθηκαν 137.832 αστυνομικοί και είχαν συλληφθεί για αθλητική βία συνολικά 244 άτομα.



Η. Αποτίμηση δραστηριότητας Τομέα Επικοινωνίας για το Α΄ εξάμηνο του 2014
Το φετινό Α΄ εξάμηνο, ο Τομέας Επικοινωνίας δημοσιοποίησε συνολικά 6.158  Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις - Συνεντεύξεις, ως ακολούθως:
·         134 αφορούν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη,
·         274 αφορούν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα:
o      113 σε δράσεις - σχεδιασμό του Αρχηγείου
o        40 στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας
o        33 στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
o        30 στην πρώην Υ.Π.Ο.Α.Δ.Η.Ε.
    •     28 στην Αστυνομική Ακαδημία
    •     26 στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων
    •      4 στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)


Επιπλέον:
  • 5.750 δημοσιοποιήθηκαν από τα 14 Γραφεία Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών (Γ.Ε.Δ.Α.Υ.) των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας. Από αυτά, 4.438 αφορούσαν θέματα ασφάλειας (77%), τα 770 θέματα τάξης (13%) και τα 542 τροχαίας (10%).




Σημαντικότερες υποθέσεις (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, εκβιάσεις) που χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α΄ εξάμηνο του 2014 :
Ιανουάριος 2014
Φεβρουάριος 2014
Μάρτιος 2014

Απρίλιος 2014

Μάιος 2014




Ιούνιος 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια